IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът закри предсрочно временната комисия за Турция и Русия

Комисията беше създадена с решение на парламента през февруари

17:30 | 23.03.16 г.
Парламентът закри предсрочно временната комисия за Турция и Русия

Само месец след създаването й мнозинството в Народното събрание гласува предсрочното закриване на временната комисия, която трябваше да проучи твърденията, включително и в медиите, за намеса на Турция и Русия във вътрешните работи на България.

За бяха 122 депутати, против - четирима, седем се въздържаха, предаде БТА.

Комисията беше създадена с решение на парламента през февруари по предложение на ДПС, малко след това премиерът Бойко Борисов настоя за преустановяване на работата й, имаше и остри реакции на двете споменати държави.

Необходимата защита на суверенитета и независимостта на страната, както и защитата от каквато и да е външна намеса във вътрешнополитическия живот, е част от работата на съответните органи на държавата, посочва в мотивите на предложението за закриване на комисията председателят й Валентин Радев. 

При необходимост комисията по външните работи към НС би могла да поеме функцията за изясняване на съществуващи факти и обстоятелства, свързани с твърдения за външна намеса на Русия и на Турция в българската вътрешна политика, се посочва още в становището.

Патриотите бяха против закриването на временния орган. Не можем да разрешим да бъдем дистанционно управлявани от Анкара, заяви Искрен Веселинов. От името на ПГ на Патриотичния фронт (ПФ) той предложи, но то беше отхвърлено от пленарната зала, комисията да бъде преименувана, като Русия и Турция се заменят с формулировката "други страни".

"Атака" подкрепи идеята на ПФ. Станислав Станилов добави, че би трябвало да се разследват и всички опити за намеса на чужди посланици и държави във вътрешната политика на България.

Групата на БСП е "за" закриване на комисията, както беше и против нейното създаване. Част от левите депутати не участваха в гласуването. Според Янаки Стоилов постоянните комисии в НС трябва да продължат да поставят някои от въпросите, които са довели до създаването на временния орган.

БСП щяла да поиска специално заседание на комисията по външните работи, на което да бъде изслушан министър-председателят Бойко Борисов за срещата през декември 2015 г. с "участието на премиера на Турция и тогавашния ръководител на една парламентарна група", защото те вероятно са обсъждали и въпроси, които засягат вътрешнополитически теми.

Атанас Атанасов от Реформаторския блок не се съгласи с мотивите за закриване на комисията. И при създаването й, и сега не бяха посочени истинските аргументи за това действие на парламента, посочи той. Големият проблем е, че НС, когато не съгласува действията си с вижданията на премиера, после му се налага да променя решенията си, обясни той.

Независимият депутат Велизар Енчев обмислял да предложи извънредна комисия, която да разследва въвличането на България и изпращането на наши военни в Ирак преди 13 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:16 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още