IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парното поскъпва средно с 2,6% от 1 юли

Природният газ поевтинява с 1,81%, определи окончателно енергийният регулатор

18:15 | 30.06.14 г.
Парното поскъпва средно с 2,6% от 1 юли

Парното и топлата вода ще поскъпнат средно с 2,6%, а природният газ ще поевтинее с 1,81%. Това стана ясно след закритото заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) днес.

Държавната комисия утвърди по-ниска цена на природния газ за третото тримесечие – от 1 юли хиляда куб. метра ще бъдат продавани от обществения доставчик („Булгаргаз“) на цена от 610,69 лева без акциз и ДДС.

Клиентите, присъединени към газопреносната мрежа ниско налягане, собственост на „Булгартрансгаз“, ще плащат по 609,41 лева за хиляда куб. метра газ без акцизи и ДДС, съобщават още от енергийния регулатор.

Припомняме, че от „Булгаргаз“ поискаха цената на природния газ да остане 612,80 лева – без промяна спрямо второто тримесечие на годината. Работната група на ДКЕВР обаче изчисли, че цената на природния газ трябва да намалее с 2,46% до 597,69 лева за хиляда куб. метра.

В крайна сметка от ДКЕВР на закрито заседание днес са взели решение за намаляване на цената, но с по-малък процент.

В отделно закрито заседание членовете на енергийния регулатор разгледаха и цената на парното и топлата вода.

След възраженията, които изпратиха топлофикационните дружества, Комисията е решила по-ограничено поскъпване на топлинната енергия – средно с 2,6%. В началото на месеца предложението на работната група беше за поскъпване на парното със средно 10%. Топлофикационните дружества обаче се обявиха против това намерение с мотива, че високите цени ще отблъснат техните абонати.

Най-голямо то щеше да бъде за клиентите на "Топлофикация – Русе" – с 18 на сто. След днешното заседание е одобрена цена от 71,23 лева за мегаватчас, което представлява увеличение от 9,8%. За абонатите на "Топлофикация – София" поскъпването е в рамките на 5,9 на сто или цена от 84,64 лева за мегаватчас.

За някои от дружествата е предвидено намаление на цената на топлинната енергия. Най-рязко това е за абонатите на „Топлофикация – Перник“ - с 11,7% до цена от 68,77 лева за мегаватчас. С 2% до 59,09 лева намалява цената за „Топлофикация – Плевен“.

От съобщението на ДКЕВР става ясно, че най-висока цена за парното и топлата вода плащат клиентите на „Софиягаз“ - 106,76 лева, като от 1 юли те вече ще плащат с 11,5% по-висока цена за ползваната услуга.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:09 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още