IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партийните субсидии вече няма да "следват" депутата

Размерът на субсидиите ще се определя ежегодно, решиха депутатите, гласувайки на второ четене промени в Закона за партиите

11:32 | 18.07.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Партийните субсидии вече няма да "следват" депутата

Партийните субсидии вече няма да следват депутатите, както досега, а ще остават в централите на партиите, от чиято група депутатите са влезли в Народното събрание. Това решиха народните представители, като приеха на второ четене промени в Закона за политическите партии.

Размерът на субсидиите ще бъде определян ежегодно и вписван в Закона за държавния бюджет. 

Отхвърлено беше предложението на „Атака” извънпарламентарните партии да не получават субсидия от държавата. Така партиите, които са събрали над 1% на парламентарните избори, ще получават субсидия. Председателят на правната комисия Христо Бисеров категорично се противопостави на подобни идеи. Той обясни, че не може партиите да се ощетяват по този начин.

Отпадна и предложението на Георги Кадиев от левицата да се намалят парите, които партиите извън парламента получават за всеки подаден глас по време на изборите. Кадиев направи дълго представяне на предложението си, като се обоснова, че само в Канада няма разлика между средствата за парламентарно и непарламентарно представените партии.

Неговото предложение включваше формациите под 4-процентната бариера да получават 6 лева на глас – сега те взимат по 12 лева на пусната бюлетина, колкото и тези, които са в Народното събрание. 

Предложението на Кадиев не се хареса на депутатите дори от собствената му парламентарна група.

Зам.-председателят на НС Мая Манолова беше категорична, че това предложение не е на "Коалиция за България", а само на Кадиев. Тя оцени труда му и обясни, че има резон в него, но допълни, че подобни промени трябва да се правят само след много широки обсъждания.

Доста по-остър в изказването си беше Христо Бисеров. Текстът на господин Кадиев се приближава до предложението на ”Атака”, обясни той. Според председателя на правната комисия в НС подобни предложения ще нанесат удар на малките партии.

Бисеров се противопостави категорично размерите на субсидиите на политическите партии да се определят в Закона за политическите партии. Бисеров обеща парите, които получават формациите, да бъдат намалени, но в Закона за държавния бюджет за следващата година. Подобна теза застъпи и Мая Манолова.

В край сметка парламентът прие предложението на Янаки Стоилов и Мая Манолова и група народни представители субсидията да спре да следва депутата, а да остава в парламентарната група и след напускането му.

При проведени избори чрез пропорционална избирателна система следва средствата, отпускани от държавния бюджет, да се ползват от политически партии и коалиции от партии, чиято платформа е била подкрепена от нейните избиратели, а не „парите да следват народния представител“, пише в мотивите на Манолова и Стоилов.

През мандата на 41-то Народно събрание станахме свидетели на прехвърлянето на средствата от държавната субсидия от една в друга политическа партия, което остави впечатление за задкулисни игри и за използване на партийната субсидия за користни интереси. С приемането на настоящия законопроект ще се преустанови практиката за субсидиране на отделни народни представители и на политически партии чрез тяхното фактическо присъединяване към други парламентарни групи.

Така няма да е възможно да се правят злоупотреби и да се подменя вотът на избирателите, обясниха вносителите.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
kane
преди 10 години
Пак удър за демокрацията в РБ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още