IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партиите в парламента се разбраха за промените в Конституцията

Ще има нов проект с три точки - разделяне на ВСС, пряк избор на магистрати и по-голяма роля на инспектората

16:21 | 23.07.15 г.
Партиите в парламента се разбраха за промените в Конституцията

След седмици совалки в парламента и личната намеса на премиера Бойко Борисов стана ясно, че внесеният вече проект за промени в Конституцията от 132-ма депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт, няма да бъде разглеждан, а ще бъде внесен изцяло нов проект.

До последно реформаторите отказваха да приемат предложението на ДПС за нов проект за поправки в основния закон, които да бъдат разгледани на заседание на парламента в края на месеца, но след поредица срещи днес съпредседателят на парламентарната група на РБ Радан Кънев заяви: "Ще бъде внесен нов законопроект за промяна в Конституцията".

"Съобразихме се с всички и с компромисите, които всеки искаше да направи без да се отрази по никакъв начин на съдебната реформа, а точно обратното", обяви премиерът Бойко Борисов, който участва в среща на лидерите на парламентарно представените партии.

Според него това е "един изключителен знак към народа и към Европа, че има политически лидери и политически партии, които могат да надскочат егото си, когато става въпрос за държавата".

Борисов специално благодари на лидерите на всички политически партии, които са присъствали на срещата, а именно са ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ, ПФ и АБВ затова, че са надраснали партийните си пристрастия.

Новият проект за промяна в Конституцията ще има четири точки, а старият ще бъде оттеглен.

Бойко Борисов се надява още утре той да бъде готов и да съдържа трите консенсусни точки – разделяне на ВСС, пряк избор на магистратската квота и засилване на ролята на съдебния инспекторат.

"Има и четвърта точка – ограничена форма на конституционна жалба от Висшия адвокатски съвет", обясни Радан Кънев.

Той добави, че по спорния въпрос за правомощията на колегиите спрямо пленума на ВСС и съотношението на членовете от парламентарна и магистратска квота се предлага идентичен с първоначално внесения законопроект с общо съгласие да бъде отправено запитване до Конституционния съд (КС) и по двата въпроса между първо и второ четене.

"На второ четене ще се гласува съобразно позицията на КС", посочи реформаторът.

След много срещи тези дни с лидера на ДПС Лютви Местан Кънев благодари за "изключителната конструктивност и готовност за компромис, която е неочаквана от една опозиционна партия и при острите отношения, които имаме".

Лидерът на ДПС пък коментира, че партиите в 43-то Народно събрание са показали, че имат воля да поставят националния интерес над партийното его. "Взехме трудно, но и вярно решение", добави той.

Оказа се, че сега пък от АБВ мислят дали да са сред вносителите на новите промени.

"Със сигурност имаме конституционно мнозинство от 160 гласа. Зависи от колегите от АБВ дали ще станат 180. Ако на първо четене са 180 гласа, ще стане изключително бързо приемането", разясни Радан Кънев.

Въпреки че първоначално обвини ДПС, че искат да направят имитация на реформа, днес реформаторът настоя, че новият проект няма да е имитация на съдебна реформа.

"Това е пълноценно, цялостно преустройване на ВСС според първоначалните идеи на конституционната промяна. Тоест най-важната точка се подкрепя в своята цялост и дълбочина, както по отношение на правомощията на ВСС, така и по отношение състава на отделните колегии. Не е въпросът да има победители и победени. За всички привърженици на съдебната реформа в България е изумителен, неочакван успех", обобщи Радан Кънев.

Още политически новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още