IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партиите вече задължително трябва да са администратори на лични данни

От 25 август ЦИК започва да приема документите за участие в местните избори през есента

10:38 | 24.08.15 г.
Партиите вече задължително трябва да са администратори на лични данни

Политическите партии вече задължително трябва да бъдат регистрирани като администратори на лични данни. Към тях има изпратени указания как да работят с набираната информация, увери пред БНР членът на Комисията за защитата на личните данни Веселин Целков.

Има няколко важни изисквания – да има проследимост на данните и информация кой е събирал данните, както и как се унищожава събраната информация и как да се работи с гражданите. 

Освободени от регистрация по Закона за защитата на личните данни са местните коалиции, но и те трябва да поддържат списък с информация кой набира подписи в списъците с поддръжниците на политическите сили, как се предават и как се обработват в коалицията, допълни още експертът.

Целков припомни, че за изборите за Европейския парламент са били подадени 1 600 жалби за злоупотреба с лични данни в списъците със симпатизантите и поддръжниците на участието на партията в изборния процес. След проверките са били глобени 32 партии.

Тогава Комисията позволи онлайн проверка в списъците с подръжниците на партиите. При тези проверки се оказа, че в тях присъстват данните на хора, които не са се подписвали и не са давали подкрепата си за политическа формация за участие в изборния процес. Възможността за проверка на списъците, предоставени от партиите, остава. Тя е "онази спирачка, която ще накара партиите и коалициите да спрат злоупотребите с лични данни", каза Целков.

За националния вот през 2014 година жалбите вече намаляват на 55, допълни членът на Комисията. „Големите партии и управляващите партии се съгласиха с нашите предписания, безусловно изпълниха предписанията и си платиха наложените глоби“, каза още той.

От 9 часа на 25 август Централната избирателна комисия (ЦИК) ще започне да приема документи за регистрацията на партиите и коалициите за изборите през октомври. От края на август пък ще се приемат документите на инициативните комитети, участващи в разяснителната кампания за референдума, който ще бъде проведен успоредно с местния вот. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още