IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотичният фронт предлага промени в ГПК в защита на длъжници*

Съдът да не може да издава изпълнителни листове само на база на документи от счетоводни книги, е една от идеите на патриотите

10:19 | 22.01.15 г. 1
Патриотичният фронт предлага промени в ГПК в защита на длъжници*

Депутати от Патриотичния фронт (ПФ) са внесли искане за промени в Гражданския процесуален кодекс (ГПК) в деловодството на Народното събрание, които засягат издаването на изпълнителен иск от съдилищата само на базата на документи, сочи справка в сайта на парламента.

За партията в част от случаите задължително трябва да бъде призован длъжникът и депутатите поискаха отмяна на четири точки от чл. 417 от ГПК.

Те касаят издаването на изпълнителни искове, основаващи се на акт на административен орган, по който допускането на изпълнението е възложено на граждански съдилища. Според патриотите е редно административният акт да бъде разгледан от съда и да бъде преценен по съдържание и същество.

Патриотичният фронт има възражения и относно издаването на заповед за изпълнение на базата на извлечения от счетоводни книги, с които се установяват вземания на държавни учреждения, общини и банки, както и на базата на влязъл в сила акт за установяване на частно държавно или общинско вземане и на базата на акт за надчет.

В мотивите на вносителите е записано, че няма правно основание, което да допуска, че счетоводните книги вярно отразяват съдържащите се факти и обстоятелства и затова не може съдът, без да призовава лицето, да го обяви за длъжник на базата на тези документи. 

Много физически и юридически лица в Република България загубиха своето имущество заради съществуването на чл. 417 от ГПК. Отмяната на посочените точки ще защити правата на правните субекти за в бъдеще, без пострадалите досега лица да получат защита на техните права, се казва още в предложението на ПФ. Сегашните текстове нарушават и Европейската конвенция за правата на човека, която има предимство пред националното законодателство.

По-късно в Народното събрание от партийното обединение коментираха направеното предложение с думите, че сегашното положение е в полза на монополистите и банките, които  получават право без съдебен процес да се снабдяват с изпълнителни листове и така са сложили ръка върху имуществото и сметките на стотици хиляди граждани и фирми“, пише Dnes.bg

От ПФ очакват тяхната идея да получи подкрепата на неправителствения сектор. 

* Допълнено с позицията на партията, изказана в парламента

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:57 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
pslabakov
преди 9 години
БРАВО .. ха да видим сега, кой ще го подкрепи и кой НЕ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още