IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотичният фронт внесе предложение за 300 лв. минимална пенсия

Партията иска да се преизчислят и всички стари пенсии

12:27 | 25.11.16 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Обединените патриоти внесоха промени между първо и второ четене в бюджета за 2017 г.

Групите на Патриотичния фронт, "Атака" и партия "Народен съюз" са внесли промени между първо и второ четене в законите за държавния бюджет и за държавното обществено осигуряване, които предвиждат минималната пенсия да бъде или 300 лв. или 200 лв. с преизчисляване на всички пенсии, отпуснати в предходни периоди. 

Това съобщи заместник-председателят на парламентарната група на Патриотичния фронт Искрен Веселинов пред журналисти в парламента, предава БТА.

Той обясни, че двете предложения се правят с цел да се повишат доходите на най-бедните пенсионери. По думите му и двете предложения са на стойност 800 млн. лв.

Веселинов обясни, че от тези 800 млн. лева около 201 млн. лв. ще се върнат в държавния бюджет под формата на данъци. Около 20% ще се върнат като ДДС, а 5 на сто ще се влеят под формата на други данъци, изчисли още той.

Веселинов каза, че от 2008 г. до 2015 г. средният осигурителен доход е нараснал с 82 на сто, а в същото време пенсиите са нараснали едва с 25 на сто. Това означава, че има чувствително изоставане на доходите на възрастните хора и над 1,7 млн. пенсии трябва да се осъвременят, коментира той.

Според Веселинов преизчисляването ще позволи пенсиите да се вдигнат с около 23% и ще се гарантира по-високо ниво на социална защита с минимална пенсия 200 лв. Той обясни, че алтернативното предложение се прави с оглед на обществените дебати.

Според Николай Александров от "Атака" пари за пенсии има и това може да се види в докладите на финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 7 години
Значи, ако си ***, по-добре да не взимаш отношение към темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 1
al.takev
преди 7 години
Страхтно предложение. Сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
zap
преди 7 години
НЕ, благодаря!още помним когато минималната заплата беше 67 000 лв. (сегашни 34 евро) - вж ПМС 7/19.01.1999 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още