IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Патриотите подкрепят идеята за увеличаване на санкциите срещу ЕРП-тата

По-късно днес ДКЕВР ще отчете пред депутати докъде е стигнала процедурата за отнемане на лиценза на трите дружества, започнала през 2014 г.

10:23 | 03.02.15 г. 1
Патриотите подкрепят идеята за увеличаване на санкциите срещу ЕРП-тата

Патриотичният фронт ще подкрепи предложението на ГЕРБ да бъдат увеличени санкциите за нарушения от страна на електроразпределителни дружества (ЕРП). Това заяви председателят на парламентарната комисия за наблюдение на дейността на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Искрен Веселинов пред БНР.

„Трябва да има някакъв начин за дисциплиниране на ЕРП-тата, но може би по-скоро проблемът е работата на регулатора“, обясни той и допълни, че ДКЕВР трябва да стане работещ орган и да му бъдат поставени правилните задачи.

Веселинов обясни, че Патриотичният фронт би подкрепил и предложенията на БСП за промени, които включват и идеята при обжалване на сметка потребителите да имат право да не я платят.

По-късно днес депутатите от комисията ще изслушат отчета на енергийния регулатор във връзка със започналата преди година процедура за отнемане на лиценза трите ЕРП-та, както и отчет за проверките на фактурирането през декември и януари.

Вчера председателят на ДКЕВР Светла Тодорова съобщи, че в казуса с изпратените две фактури с една дата за плащане Енерго Про е нарушило общите условия в договора, като не е съобщило на своите абонати за междинния отчет. В същото време това не е нарушение, което да налага отнемане на лиценз, допълни още Тодорова. Тя посочи, че от проблема са засегнати 67 хил. домакинства, а подадените жалби са само 14.

Според Искрен Веселинов обаче проблемът не са само двете фактури, а и високата им стойност, за което има множество оплаквания в публичното пространство. Той очаква засегнатите тепърва да започнат да подават жалби – в ЕРП-тата и в ДКЕВР.

Веселинов предложи и да бъдат направени промени в Закона за енергетиката, докато още тече срокът за внасяне на предложения между първо и второ четене, с които да се прецизира процедурата за отнемане на лиценз на електроразпределително дружество.

Припомняме, че в сегашното законодателство се предвижда отнемането на лиценз за дейността като крайно наказание и при системни нарушения на дружествата. Ако се стигне до там обаче, предвижданията са в дружеството да влезе особен търговски управител, който да ръководи съответното ЕРП до прехвърляне на собствеността.

Именно срещу този особен управител са повечето критики на експертите, защото неговият статут не е добре формулиран в законодателството. Не е ясно и как той ще защити интересите на потребителите и няма да се стигне до спиране на електроподаването.

„Доставките на ток няма да спрат в никакъв случай. Това трябва да е ясно“, категоричен беше Искрен Веселинов пред националното радио. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:13 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
misanthrope
преди 9 години
Моля сменете това заглавие че е срамно! Патриотите подкрепяли. Подкрепя го една партия наречена "Патриотичен фронт"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още