Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Патриотите внесоха в парламента законовите промени за пушенето в заведенията

С промени в ЗУТ ще се въведат ограничения за сергиите в курортите

Патриотите внесоха в парламента законовите промени за пушенето в заведенията

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Депутати от парламентарната група "Обединени патриоти" внесоха в деловодството на парламента три от четирите законопроекта на вицепремиера Валери Симеонов, за които вчера лидерът на НФСБ потърси подкрепа от коалиционния си партньор ГЕРБ и от опозицията - БСП.

Това се прави рядко по нашите географски ширини, коментира пред журналисти депутатът Борис Ячев, цитиран от БТА. 

Още по темата

Става дума за промени в закона за здравето, предвиждащи либерализиране режима на тютюнопушене на закрито, в Закона за устройство на територията (ЗУТ) - засягащи преместваемите обекти и за хазарта, свързани с рекламата на хазартни игри.

Поправките в ЗУТ са удар по мафията най-вече по южното Черноморие, убеден е Валентин Касабов, зам-председател на парламентарната група. По думите му там има дискотеки с площ 300-400 кв. м, които се водят преместваеми обекти, обясни той.

Първата основна промяна изисква всички преместваеми обекти да бъдат поставяни след одобрение на главния архитект на общината и едва тогава, когато става въпрос за държавен обект, да се гласуват от съответния ресорен министър.

Втората група промени са свързани с контрола по премахване на преместваеми обекти върху държавни имоти. До момента той се упражнява от общините, но те нямат нито финансов, нито човешки ресурс, затова идеята е контролът да се прехвърли на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) и регионалните й структури, обясни Христиан Митев.

Прецизира се и определението "преместваем обект" - такъв, който не е трайно прикрепен към земята и може да бъде преместен, остава критерият павилионите да са площ до 15 кв. м и до три метра височина, но параметрите могат да се обсъдят.

Амбицията на патриотите е и да ударят "тарикатите от хазартния бизнес".

За облекчаване на тютюнопушенето на закрито те разчитат на подкрепата на левицата, за която вчера стана ясно, че е разделена 50 на 50 и депутатите й ще гласуват по съвест, на отделни колеги от ГЕРБ, на положителен вот и от "Воля", чиято група предстои да вземе решение.

По статията работиха: Надежда Бочева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Кадър на деня за 22 септември