IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова: Програмата за председателството ни ще се приеме през декември

Откриването на Българското председателство ще бъде на 4 януари в Народния театър „Иван Вазов“

13:28 | 11.09.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Окончателен вариант на Националната програма за Българското председателство очакваме да бъде приет в началото на декември. Това каза министърът на Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова на конференция, по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС, цитирана Агенция „Фокус“.

„От септември до ноември предстои да проведем редица обществени обсъждания в Народното събрание и с неправителствени организации, за да можем в края на ноември да обобщим резултатите и да направим завършена версия на Националната ни програма“, обясни тя. 

„Премиерът Бойко Борисов създаде Висш консултативен политически съвет с подкрепата на европейски политици, с които да работим за налагането на приоритетите ни и те да бъдат посланици на Българското председателство“, посочи Лиляна Павлова и допълни, че сред членовете на борда са Симеон Сакскобурготски и Росен Плевнелиев.

„През октомври ще бъде първата среща на този борд“, коментира тя. Министърът посочи, че откриването на Българското председателство ще бъде на 4 януари в Народния театър „Иван Вазов“.

Според Павлова на Европа ѝ е нужно да бъде единна, обединена. „Да опитаме да направим всичко възможно да обърнем тенденцията на евроскептицизма. Избрахме девиза „Съединението прави силата“ - дава много силна заявка. 140 години по-късно за България е валидно повече от всякога, валидно е и за Европа“, заяви тя.

По думите ѝ България, празнувайки 10 години от своето членство в ЕС, поемайки Председателството в един не лек, критичен момент за ЕС, ще има възможност да участва във формирането на политиките за бъдещето на Европа и Балканите.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още