IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Павлова: Средствата по ОПРР може да бъдат отблокирани следващата седмица

Страната ни за трети път иска пари от фонд „Солидарност“ в ЕС за справяне с наводненията, този път в Гълъбово и Раднево

13:20 | 08.12.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Павлова: Средствата по ОПРР може да бъдат отблокирани следващата седмица

Одитори от Европейската комисия (ЕК) са пристигнали вече в България, за да преценят дали са изпълнени всички изисквания, за да бъдат отблокирани средствата по оперативна програма „Регионално развитие“ (ОПРР). Това обясни министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова при представянето на екипа си.

Тя допълни, че ако одитът е положителен, средствата могат да бъдат отблокирани още следващата седмица.

Този месец се очаква да бъдат получени и първите разплащания от страна на Брюксел, обясни тя. Така разплащанията по проектите ще могат да започнат още през януари.

Сега е последната седмица, в която могат да се правят разплащания по програмата, защото следващата седмица средствата трябва да бъдат сертифицирани и изпратени към Брюксел, припомни министърът. Целта в момента е максимално бързо да се правят разплащанията, за да няма загубени средства по правилото на ЕК за използване на парите до две години след одобрението на проекта.

В момента страната ни може да загуби 106 млн. евро по програмата. Целта ни е да бъдат спасени поне 100 млн. евро до Нова година, обясни Павлова. По думите й тази седмица е преломна за оперативна програма „Регионално развитие“.

За да не бъдат загубени средства до края на следващата година, парите ще бъдат пренасочени по други готови проекти. Те са основно в сферите на градското развитие, градския транспорт и здравеопазването, обясни Павлова.

В момента вече виждаме, че успяваме постепенно да възстановим доверието на Европейската комисия към нас, заяви и заместник-министър Деница Николова. Паралелно с размразяването на средствата по програмата се работи и за новата оперативна програма „Региони в растеж“, добави тя. Още през март се надяваме да са готови и първите покани за финансиране по новата ОПРР, добави и Павлова.

След поредните наводнения през тази година страната ни отново ще кандидатства пред европейския фонд „Солидарност“ за получаване на средства за справяне с щетите от бедствията, обясни Николова. Това ще бъде и третата апликационна форма, с която страната ни кандидатства.

Страната ни вече получи одобрението за помощ от 20 млн. лева по първата апликационна форма. По нея ще се помага основно на пострадалите от варненския квартал „Аспарухово“ и другите в района, припомни Павлова. До 20 декември правителството ще разгледа и механизъм за разпределяне на средствата за тези пострадали.

Втората подадена апликационна форма е за бедстващите хора в Мизия. Третата ще бъде заради последните наводнения и проблеми в Югоизточна България. В момента там най-засегнати са Гълъбово и Раднево, поясни министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 3
Батя
преди 9 години
Браво Павлова, продължавай все така!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още