IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарният дял на "Български пощи" продължава да намалява

През 2017 дялът достига до 13 процента от общия пазар

19:23 | 04.09.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Парламентът прие годишния доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) за пазара на пощенски услуги за 2017 г. с 93 гласа „за“, 22 „против“ и 1 въздържал се, съобщава БТА.

За трета поредна година „Български пощи“ губят пазарен дял, изрази притеснение Николай Тишев  от „БСП за България“. Той посочи, че докладът е непълен, защото липсват препоръки как дружеството да излезе от тежкото положение.

Халил Летифов  от ДПС коментира, че след либерализирането на пазара „Български пощи“ започва да губи. Проблемът не е в доклада, а в липсата на държавническо отношение към „Български пощи“, посочи той. 

Според Валентин Николов от ГЕРБ непреструктурирането на "Български пощи" ще доведе до тяхното закриване.

Според годишния доклад „Анализ на пазара на пощенски услуги“ броят на участниците на пощенския пазар в края на 2017 г. е 169, което е ръст от 6 процента спрямо предходната година. Приходите, реализирани през 2017 г. в двата големи пазарни сегмента - предоставяне на услуги от обхвата на универсалната пощенска услуга и на неуниверсална пощенска услуга, са 425 млн. лева, което е ръст от 8 процента спрямо предишната година, се посочва в становището на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения.

През 2017 г. обемът на пазара на пощенските услуги, измерен чрез показателя „брой реализирани услуги“, е 193 милиона броя, и нараства с пет процента спрямо предходната година.

Както и през предишните две години, така и през 2017 г. продължава да намалява пазарният дял на „Български пощи“ и достига до 13 процента от общия пазар. Намаленият пазарен дял на „Български пощи“ се дължи на изпреварващия ръст в приходите на останалите оператори, се посочва в доклада, цитиран от БТА.

През 2017 г. приходите от куриерски услуги са 307 милиона лева, като в едногодишен период нарастват с 9 процента. Те са формирани главно от пратки за страната, като основен двигател на тези услуги е пазаруването онлайн. По данни на 70 процента от пощенските оператори, извършващи неуниверсална пощенска услуга, през 2017 г. приходите от доставка на пратки от електронната търговия формират 39 на сто от общия размер на приходите на куриерски услуги. Общият брой приети, пренесени и доставени куриерски пратки е 61 милиона, което е ръст от 28 процента спрямо 2016 г. 

Предоставени са общо 13,6 милиона пощенски парични преводи, а приходите от тях са около 11,5 милиона лева. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:58 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още