IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарът трябва да определя нуждата от денонощни аптеки, смятат от бранша

Държавните органи налагат сериозна репресия върху аптеките с нелогични условия за работа, посочи Николай Костов от Асоциация на собствениците на аптеки

13:29 | 10.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Държавните органи налагат сериозна репресия върху аптеките в цялата страна, като създават нелогични от гледна точка на пазара условия за работа. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки по повод идеята за въвеждане на задължително нощно дежурство на фармацевтичните търговци в страната.

Пазарът от доста време дава сигнали, че има проблем. Той не е свързан само с липсата на денонощни аптеки, а, ако се проведе изследване, ще стане ясно, че има липса на фармацевти. Подобно решение не е и рентабилно. Държавата, вместо да се опита да разреши тези проблеми, тя влиза в ролята на слон в стъкларски магазин и започва да налага глоби за тези, които не работят денонощно, съставя графици и се опитва да играе ролята на пазара, което е невъзможно“, категоричен е той.

Той съобщи, че много нощни аптеки са преустановили дейността си по икономически причини. “Малко хора изпитват спешна нужда от лекарства през нощта, тъй като няма кой да им ги изпише, а при наистина спешна нужда те се озовават в болниците”, посочи Николай Костов.

Според него предлаганите промени от Министерството на здравеопазването са с цел да се хареса на обществото, като симулира някаква дейност с дългосрочно вреден социален ефект. “Натоварването на аптеките с разходи ще натовари в крайна сметка потребителите“, смята представителят на Асоциацията на собствениците на аптеки. Той е на мнение, че въвеждането на аптечна карта е безсмислено начинание, което само ще създаде работа за още хиляда държавни чиновници.

Николай Костов напомни, че подобна карта дори вече има, тъй като всички аптеки в страната са регистрирани в изпълнителната агенция с всевъзможни детайли, като местоположение и дори квадратура на помещенията.

Повече от разговора в студиото вижте във видео материала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още