IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчелари очакват по-слаб добив на мед заради дъждовете

Българинът консумира само около 700 г мед годишно, докато в Германия консумацията достига 7 кг

21:44 | 05.08.14 г.
Пчелари очакват по-слаб добив на мед заради дъждовете

Добивът на пчелен мед през тази година ще е по-малък в сравнение с 2013 година и няма да е повече от 10 хил. тона. Това коментира днес председателят на областната пчеларска организация във Варна Атанас Каракашев по повод предстоящия летен фестивал на меда в крайморския град, съобщава БТА.

През миналата година добивът на мед е бил повече от 14 хил. тона, като 60-70 процента от него е реализиран на външните пазари. Основно пчелният мед е изнасян за Германия, Гърция и Полша.

През тази година заради дъждовете и роенето на пчелите добивът на пчелен мед е спаднал. С 50-60 на сто е спаднал добивът на мед от рапица. Добивът от акация се е провалил, а от липата той е частичен.

Компенсацията ще е при добива от билките и слънчогледа, обясняват пчеларите.

Те допълват, че лошото време е пресякло развитието на пчелните семейства, а липсата на нектароотделяне при цветните дръвчета и рапицата оставя пчелите гладни и те започват да се роят. 

От пчеларската организация коментираха още, че според тях добитият в страната мед трябва да се продава основно в България. Според статистиката обаче един българин консумира годишно около 700 грама мед, докато в Германия консумацията на човек е около 7 килограма.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още