Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пчелари поискаха криминализиране на отравянето на пчели

На митинг в Плевен беше приета протестна декларация, която ще бъде изпратена до МЗХГ

Пчелари поискаха криминализиране на отравянето на пчели

Снимка: Pixabay.com

Нужно е криминализиране отравянето на пчелите и спешна промяна на нормативната уредба в защита живота на пчелните семейства. Това заяви на протестен митинг в Плевен Михаил Михайлов - председател на Обединения български пчеларски съюз, цитиран от БТА.

В Плевенския регион са пострадали над 100 000 пчелни семейства, посочи председателят на Областния съюз доц.Юлиян Станчев на протеста, който премина под мотото "Да спасим пчелите и пчеларите". Той бе организиран по повод многобройните отравяния на пчели в Плевенско и страната. Местните пчелари бяха подкрепени от съседни региони и от Южна България.

На митинга бе приета протестна декларация, която ще бъде изпратена до Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/, заедно с подписка в подкрепа на исканията в документа.

Още по темата
Силвия Василева - директор на дирекция "Животновъдство" в МЗХГ, заяви пред протестиращите, че ситуацията е изключително неприятна, има злоупотреби при пръсканията, не се спазва законодателството. Тя посочи, че по разпореждане на министъра на земеделието е свикан спешно Съветът по пчеларството, който е конструиран преди два месеца, за да предприеме актуализиране на Наредба номер 13, която регулира отношенията в тази сфера. Заседанието ще се състои на 8 май.

На тази среща, за да може да има чуваемост и за да има по-голям резултат, сме поканили и други организации на земеделски производители, защото само по този начин – чрез разговори и общ диалог могат да се постигнат нещата, каза още Василева. 

„Има наредба, по която става информирането за пръскане с препарати за растителна защита и тя трябва да се спазва. Разбира се има какво да се прецизира в нея, но основните неща по отношение на това как става уведомлението, в кои часове може да се осъществява пръскането, всичко това, ако се спазва – няма да има негативни последици за пчелите", посочи Василева, цитирана от пресцентъра на МЗХГ. 

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (11)

   1| 2    
0
 
7
 
11
Варяг до: крас
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Наблюдава се при цъфтежа на слънчогледа и се дължи на третирането на
семената на слънчогледа и царевицата с гаучо още преди засяване.Тази отрова
има 4-5 г срок на действие и мори наред калинки,мравки,мишки,пеперуди и
пчели.
2
 
8
 
10
преди 1 месец
Няма профилна снимка
На Монсанто боклуците за трепане на бурени и капиняк имат и вторични ефекти. Аз напоследък не ползвам такова повече, но забелязах че където е пръскано с такова, след това бързо израства на това място магарешки бодил и една гадна широколистна трева. Който иска да живее повече да го избягва това за ползване, заради миграцията на водите, не е известно къде ще попадне отровата.
2
 
6
 
9
data до: Стоян Петров
преди 1 месец
Проблем за пчелите са медоносните култури който се пръскат във фазата на цъфтеж - като рапицата и ябълките . Обаче тукинка край нас гледам едни пръскачки са у рапицата посред нощ сигурно е случайно и някой му пречи слънцето !
4
 
7
 
8
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Пестицидите биват инсектициди, хербициди, акароциди и т.н. Инсектициди в случая е конкретно, ясно и точно, но за по-незаинтерисованите става и пестициди.
3
 
8
 
7
ABBA до: data
преди 1 месец
Ка си се извисил нависоко и разумяваш,
защо в кошера никога няма да намериш радиоактивен мед?

Още от Икономика и политика
Участъкът от магистрала Хемус от Ябланица до Боаза е готов на 81%