IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчелари протестираха заради законови ограничения за кошерите в населени места

Проектът на Румен Христов бе внесен и оттеглен

17:33 | 10.06.15 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	Пчелари протестират пред парламента. <em>Снимка: БТА</em></p>

Пчелари протестират пред парламента. Снимка: БТА

Заради предложени законови промени, които предвиждат ограничения на броя кошери в рамките на населените места, пчеларски сдружения от цялата страна се събраха пред парламента в знак на протест, съобщи БНР.

Измененията вече са оттеглени, но притесненията на пчеларите остават. Плакати с надпис "Да спасим пчелите от законодателите" бяха сред най-често срещаните на протеста.

Протестиращи заявиха, че сега проектът може да е оттеглен, но има риск след два-три месеца отново да бъде предложен.
Ако кошерите се изнесат извън населените места, веднага започват кражбите, позовават се на своя опит пчеларите. Производителите на мед призоваха управляващите да не им пречат.

Проектът за промени в Закона за пчеларството е внесен в парламента на 29 май от председателя на агрокомисията Румен Христов. На 4 юни е оттеглен от вносителя. Там се предлага в урегулираните поземлени имоти да се настаняват до 10 пчелни семейства, а повече кошери ще се допускат след писмено съгласие от собствениците на съседни имоти.

Днес пчеларските организации са поканени на среща с депутатите от земеделската комисия. Фонд „Земеделие“ пък съобщи, че започва прием на документи за помощ de minimis в подкрепа на пчеларите заради нестабилните климатични условия през 2014 г. и началото на  2015 г.

Междувременно от „Грийнпийс“ - България изпратиха позиция срещу употребата на синтетични пестициди. Организацията изтъква, че през последните години има  спад в пчелните популации в световен и регионален мащаб, а пестицидите са един от основните фактори за това. Без пчелите и други насекоми намаление в добива ще претърпят до 75% от селскостопанските ни култури, казват природозащитниците.

Те припомнят, че през 2013 г. ЕС прие мораториум за три пестицида към клас химикали, познати като неоникотиноиди. Организацията обаче настоява и останалите пестициди, вредни за пчелите, да бъдат отстранени от пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 8 години
ЕйййййййййййййййййййййЙ, кои са съветнициТе на нашите политици!Какво ги *** къде са кошерите!Тя пчелата си ходи на километри и се връща!Свобода, а! Свобода! *** колониалното законодателство!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още