Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пчеларите организираха национален протест

Те не са съгласни с размера на държавната помощ за сектора

Пчеларите организираха национален протест

Снимка: Pixabay

Пчеларите излязоха на национален протест в София. Те не са съгласни с размера на държавната помощ de minimis, предаде БНТ.

Според протестиращите отпуснатите 3,5 млн. лева не са достатъчни за възстановяване на пчелните семейства, защото това прави по 5 лв. на кошер. Недоволните поискаха сумата да е поне 40 лв. и субсидиране в сектора чрез директни плащания.

Стопаните искат още по-строг контрол за третирането на земеделски култури, както и създаването на лаборатория, която да изследва смъртността на пчелите. 

Още по темата

„Страшно занемарен сектор, за съжаление, поради тази причина пчеларите са намалели драстично с около 40% за последните няколко години. Настояваме да имаме директни плащания, както всички останали земеделски производители - 60 евро на пчелно семейство. Има една наредба номер 13, която забранява пръскането от 10 ч. до залез слънце, но, за съжаление, не всички арендатори я спазват“, заяви Николай Куменов, председател на федерацията на българските пчелари.

Междувременно агроминистерството съобщи, че в началото на 2019 г. ще бъде създадена постоянно действаща работна група за сектор „Пчеларство“.

Заместник-министърът на земеделието Янко Иванов се срещна с протестиращите организации. Той изтъкна, че работната група ще се заеме с проблеми като смъртността при пчелите, лабораториите и вземането на проби.

Като проблем той посочи многото организации, които представляват пчеларите - до момента са регистрирани 17, а днес в министерството е входирана декларация, подписана от над 40 организации.

Янко Иванов заяви още, че Министерството е финансирало Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) за закупуване на софтуер, който да оптимизира връзката между държавата и пчеларите, в случай на масови заболявания.

На срещата стана ясно, че  сумата  по de minimis за пчеларите е в размер на 3,5 млн. лв. или 30 % от разходите за зимно подхранване.

„Само два сектора в животновъдството получават средства по de minimis тази година. Това са овцевъдите и пчеларите“, подчерта директорът на дирекция „Животновъдство“ в агроминистерството Силвия Василева.

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
БДЖ се заема отново с проекта за нов подвижен състав