IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пчеларите ще получат държавна помощ само ако внасят осигуровки

Броят на регистрираните кошери расте

11:37 | 08.08.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Само регистрираните като земеделски стопани пчелари, които внасят осигуровки, ще получат определената преди дни държавна помощ de minimis с бюджет 4,3 млн. лв. Това заяви председателят на Съюза на българските пчелари Михаил Михайлов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Така по думите му от 18 хил. пчелари, които са регистрирали пчелините като животновъдни обекти, около 5 – 6 хил. подлежат на подпомагане.

Близо 800 хил. са регистрираните пчелни семейства, а броят на нерегистрираните е неизвестен, посочи Михайлов. Той посочи, че заради различни програми за подпомагане броят на регистрираните кошери расте.

Меглена Антонова от Greenpeace Bulgaria коментира, че пчелите и другите насекоми опрашители са под заплаха и затова част от храните може да изчезнат. 

Причината са промените в климата, унищожаването на естествени местообитания, употребата на препарати в индустриалното селско стопанство.

По повод дебата за употребата на никотиноидните пестициди в селското стопанство тя припомни, че през 2013 г. в ЕС е въведена временна и частична забрана за три активни вещества от тази група пестициди с негативно влияние върху пчелите.

Така те може да бъдат използвани, но ограничено и контролирано.

Екоактивистите смятат, че правилата са въведени без обществено обсъждане. 

Михаил Михайлов посочи, че точно поради тази причина на 25 март имаше национален протест на пчеларите пред агроминистерството.

Той заяви, че никотиноидите се използват за третиране на семена от царевица и слънчоглед. Проблемът по думите му е, че химикалите се разтварят бавно и дълго могат да останат в почвата. Малки количества могат да окажат негативно влияние, а ефектите върху пчелите са крайно отрицателни.

Очакваме ЕК да се произнесе дали ще продължи мораториумът върху тези пестициди, допълни той.

Според нас, пчеларите, поради масовото използване на тези пестициди, се получават големи загуби на пчелни семейства след авиационно и друго третиране на нивите в земеделските региони, каза Михаил Михайлов.

„Не искаме стопаните да загубят реколтата си заради вредители, но трябва да се търсят алтернативни методи“, настоя Меглена Антонова.

Вижте още във видеото:

Можете да гледате още в сайта на Bloomberg TV Bulgaria. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:30 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
справедлив1
преди 7 години
Пчелите нямат нужда от пенсия ако СТОПАНИНА им се осигурява на общо основание и е надхвърлил прага за осигуряване защо да го лишават от субсидии нали той произвежда мед СТИГА С ТЕЗИ ТЪПОТИИ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още