IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Педиатър: Опасно е да не се ваксинират децата

Когато родителите и детето се чувстват здрави, трябва да отидат на имунизация, съветва доц. д-р Гергана Петрова

11:51 | 22.04.20 г.
Автор - снимка
Редактор
Педиатър: Опасно е да не се ваксинират децата

"Стига да са си били вкъщи, да са спазвали указанията на Националния щаб, това дете да не е било контактно на други деца, не виждам как може да бъде заразено. По-скоро се притеснявам от това, че се пропускат ваксинации. Другите инфекциозни заболявания не са се скрили някъде, хората не боледуват само от коронавирус", коментира пред Bulgaria ON AIR доц. д-р Гергана Петрова, която е педиатър в УМБАЛ "Александровска".

Тя подчерта, че ваксинацията напряга имунитета, не го срива. Ако в семейството няма рискови хора, тя не вижда проблем за притеснения на родителите.

"Ако са си работили онлайн от вкъщи или са били съкратени, не виждам как детето може да се зарази. Много по-опасно е да се пропускат ваксини", предупреди педиатърът. - Морбили не е безопасна инфекция, то е сериозно заболяване и не трябва да се забавя ваксината.“

По думите ѝ, когато родителите и детето се чувстват здрави - нямат хрема, главоболие, температура или болки в гърдите, трябва да заведат детето на имунизация. Ако след ваксината обаче почувстват неразположение – трябва да се изолират от детето. Доц. Петрова напомни, че след ваксинацията родителите „трябва да се приготвят за локална реакция на повишена температура".

Педиатърът отправи апел към колегите си да се въоръжат с много търпение, да се пазят и да опитват максимално да успокоят родителите, а също и да им кажат какви са рисковете.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

В момент като този социалната изолация се явява изключително важен фактор, който е ключов за превенцията на обществото. Bulgaria ON AIR апелира всички, които имат възможност - бъдете #ОтговорниВкъщи.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още