IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: Водните проекти за София биха допуснали концентрация на инвестициите

Защо Столична община не е направила тези инвестиции досега, попита вицепремиерът

13:25 | 06.08.21 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Изключването на четири ВиК проекта на столичните квартали "Волуяк", "Сеславци", "Кремиковци" и "Панчарево" от новия ревизиран вариант на Плана за възстановяване и устойчивост се е наложило, защото не е сигурно, че те отговарят на евроизискванията. Това обясни служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов по време на парламентарния контрол днес. Въпросът беше отправен към вицепремиера от депутат от ГЕРБ. 

Вицепремиерът разясни защо са орязани част от средствата за София в Плана за възстановяване и устойчивост.

Пеканов посочи, че това са важни проекти, но попита защо Столична община не е направила тези инвестиции досега, след като толкова успешно е вършила работата си. „Явно не е работила толкова добре“, заяви той пред депутатите.

Вицепремиерът обясни, че всички проекти в Плана за възстановяване трябва да допринасят за равномерно хоризонтално развитие на страната, а в случая с четирите ВиК проекта на столичните квартали отново инвестициите биха се съсредоточили в столицата. 

По думите му би имало негативни последици от гледна точка на концентрация на инвестициите в София за сметка на останалите доста по-изостанали региони на страната. „В предишната версия на плана бяха заложени специфично 560 млн. лв., отделени единствено за София. Единственият град, който с такава тежест специфично намираше място”, отбеляза Пеканов.

Има и технически причини да изключим тези проекти, а именно становище на Министерствата на финансите и това на регионалното развитие, според което липсва достатъчно информация за инвестиционната програма на „Софийска вода“, обясни Пеканов.

Собственик на активите по проекта би била „Софийска вода“, обясни Пеканов. А тези активи биха дали конкурентно предимство на компанията при избор на нов концесионер. Така че има неправомерна държавна помощ, обобщи вицепремиерът.

Преди месец общински съветници и кметове на софийските райони внесоха жалба в Министерския съвет заради решението за спиране на средствата по Плана за възстановяване за изграждане на канализация и локални пречиствателни станции в 4 столични района.

Проектите за изграждане на ВиК инфраструктура на четирите агломерации са на стойност 200 млн. лв., като Столична община има готовност да ги съфинансира с 42 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още