Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пеканов: Забавянето на плана за възстановяване не застрашава парите за България

Подадени са 10 нови проекта, които правителството иска да влязат в плана, надграждат се други проекти и се работи по забележките на ЕК, коментира вицепремиерът

Пеканов: Забавянето на плана за възстановяване не застрашава парите за България

Атанас Пеканов. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Забавеното внасяне на плана за възстановяване на България от коронакризата не застрашава парите, предвидени от Европейския съюз (ЕС) за страната ни. Това коментира вицепремиерът по управлението на европейските средства Атанас Пеканов по време на отчета на служебното правителство днес.

Той посочи, че документът не е предаден на Брюксел, защото предшестващото правителство е решило да не го подаде, а в момента служебният кабинет работи по някои „технически неизправности“.

Работим по критиките на Европейската комисия (ЕК) активно, коментира Пеканов. Желанието ни е да подобрим плана и да направим корекции, които да гарантират, че този ресурс ще се използва по най-добрия начин. Няма да правим компромис, ресурсът е важен и стратегически, каза той.

Атанас Пеканов каза още, че е рестартирана работната група по плана, като са постъпили нови предложения от министерствата - над 30 нови проекта, но някои не попадат в заложените критерии от ЕК. Има 10 нови проектни предложения, които разглеждаме и искаме да влязат в плана, посочи още той.

Още по темата
Искаме да има повече контрол на разходването на средствата, да получим помощ как по-ефективно да измерваме ефектите от тези проекти и реформи и да гарантираме, че ресурсите ще отидат в цялата страна, а няма да се концентрират в столицата, коментира още вицепремиерът.

Той даде пример с образованието, като каза, че се надгражда проектът за STEM кабинетите с подготовката на национален STEM център. В него учителите ще могат да се квалифицират, за да използват инфраструктурата, както и да се обучават научните олимпийски отбори.

В системата на здравеопазването Пеканов посочи, че се подготвя проект за регионална система за лечение и терапия на инсулт, така че хората от страната, които се нуждаят от помощ, да могат да я получават по-лесно, както и система за спешна помощ по въздух.

Подобряват се и вече включените в плана проекти, например за енергийната ефективност на сградния фонд и други, увеличават се някои програми, например за финансирането на фотоволтаични системи за жилищни сгради, залага се препоръчваната от Брюксел реформа в социалната сфера, както и реформа за стимулиране и подпомагане на стартъпите, обясни той.

За подготовката на оперативните програми Атанас Пеканов каза, че някои са били подадени, а други са подадени в последните седмици и се чакат коментари от ЕК.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Летищата в Бургас и Варна ще платят концесионното възнаграждение до края на 2021 г.