IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенков: Масовото изписване на антибиотици не е свързано с лобистки интереси

Пръстовият идентификатор и електронната рецепта ще ограничат самолечението, каза заместник-министърът на здравеопазването

09:40 | 12.01.16 г.
Пенков: Масовото изписване на антибиотици не е свързано с лобистки интереси

Необходимо е да има микробиологично изследване, предшестващо изписването на антибиотик, особено за хората с тежки инфекции в болниците. Това каза заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков по повод предложението на пациентска организация „Заедно с теб“ антибиотици да се изписват след задължително направено мигробиологично изследване.

Това лабораторно прецизно изследване е нужно особено когато инфекцията е резистентна на много антибиотици и трябва да се прецени прецизно терапията.

За Пенков не е необходимо при установяване на напредваща инфекция да се отлага антибиотичното лечение, защото това може да доведе до усложнения. По думите му в тези случаи лечението с антибиотик трябва да се започне веднага.

Според него все по-малко се среща ненужно изписване на антибиотици на деца от педиатрите. Микробиологичните тестове може да послужат на лекаря, за да се ориентира за типа инфекция, за да знаят към коя група антибиотици да се насочи.

В последните години се установява масово използване на антибиотици без показания, потвърди Пенков. Но отрече изписването на антибиотици да е свързано с лобистки интереси на фармацевтични компании.

Прецизната диагностика става в микробиологичната лаборатория, категоричен е Пенков. Той добави, че българските лекари имат много опит и затова са склонни да започнат  лечение с антибиотик и без микробиологично изследване.

Експерти са категорични, че при правилна организация на работата в лабораториите времето за микробиологично изследване и адекватна антибиограма може да бъде намалено два пъти.

На въпрос как ще се повлияе срещу самолечението с антибиотици и по принцип с медикаменти, които всеки си купува без лекарско предписание, Пенков каза, че за това ще помогне пръстовият идентификатор и електронната рецепта.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още