IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пенсионна реформа е възможна само с работеща икономика, смята експерт

Необходимо е България да произвежда и да изнася стоки, заяви Васил Василев

12:20 | 24.03.15 г. 1
Пенсионна реформа е възможна само с работеща икономика, смята експерт

Докато икономиката не заработи, няма как да говорим за провеждането на реална пенсионна реформа. Това каза Васил Василев, основател на Съюза на работодателите в България, пред TV7.

Увеличението на средствата за пенсии не може да дойде от това, което държавата произвежда, каза той и допълни, че не е оптимист за предстоящата реформа. „Не съм оптимист, защото икономиката ни върви така, че няма да е в състояние, каквито и мерки да бъдат измислени, да реши въпроса с пенсиите”, каза Василев.

Според вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин дългоочакваната пенсионна реформа, мерките по която се очаква да станат факт до края на март, ще доведе до по-високи пенсии.

Василев обаче обясни, че за да има истински промени в пенсионната система, трябва да има производство и износ на стоки в чужбина. „При сегашното състояние се правят опити да се отложи неприятната изненада, при която ще стане ясно, че няма пари за пенсии и ще трябва да се тегли нов заем“, смята експертът.

По думите му каквато и пенсионна реформа да бъде направена, тя ще се основава на някакви прогнози, които са нереални, защото икономиката ни продължава да затъва и произвежда по-малко, отколкото е необходимо, за да изхрани пенсионерите. „И всякакви въртележки на нови модели на пенсионна реформа, с нови преизчислявания и т.н. са въртене от пусто в празно”, посочи Василев.

Той каза, че на първо място държавата трябва да започне да произвежда, да изнася нещо, да има работа.

По негово мнение това, че не се произвежда и не се изнася, е продукт на неспособността и некадърността на управляващите да намерят решение за това как да се увеличи производството в държавните предприятия.

Пенсиите в момента идват от заплатите на работещите и от данъците, които пък идват от бизнеса и производството, коментира бившият социален министър Иван Нейков. Според него промяната трябва да започне от повишаването на квалификацията на българите, защото един от най-големите проблеми на българските работници е ниската квалификация, подчерта Нейков. Тя в момента не е адекватна на пазара на труда у нас и затова големият въпрос е как хората да придобият нова компетентност и квалификация, която да е в услуга на бизнеса.

По думите му у нас е назрял моментът за кардинални промени, от които се нуждае Кодексът на труда (КТ). Според него ако говорим за истинската реформа, то тя не е по отношение на пенсионния модел, а в трудовото законодателство.

Василев сподели тезата на бившия социален министър, че не може с остаряло трудово законодателство, което функционира в момента, да се развива днешното индустриално общество, защото КТ е един от ограничителите днес.

И Василев, и Нейков коментираха, че искането на синдикатите за криминализиране на неплащането на осигуровки не е панацея. Иван Нейков припомни, че тази мярка е изпробвана преди години, но Конституционният съд я отмени. По думите му ефективният контрол е работа на Инспекцията по труда, където обаче не достига капацитет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 9 години
Пенсионната реформа е задължителна, точно зада заработи икономиката по добре... баси експерта
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още