IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Перник трябва да разреши на Радомир да ползва извор "Врелото"

Общината на Радомир трябва да поднови разрешителните, а не е подала необходимите заявления за питейно-битово водоснабдяване, съобщи МОСВ

11:29 | 17.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: МОСВ</em></p>

Снимка: МОСВ

За водоснабдяване на град Радомир от карстов извор "Врелото", трябва да има разрешение от кмета и общинският съвет на община Перник, както и на областния управител на област Перник. Причината е, че "Врелото е основен водоизточник, захранващ язовир "Студена".

Това е становището на МОСВ, изпратено в отговор на запитването на 20 февруари до кмета на община Радомир, с копие до министъра на регионалното развитие и благоустройството, областния управител на област Перник.

Коментарът на екологичното министерство е по повод писмо на кмета на Община Радомир Пламен Алексиев до МОСВ, в което алармира за нарушаване на нормалното водоснабдяване от основните водоизточници за града. Един от мотивите за искането на общината е предстоящият летен сезон, който ще бъде сух и с високи температури, а без резервно водоснабдяване съществува риск от бедствено положение.

Както е известно, язовир “Студена” вече се доближава до своя нормален експлоатационен обем, а за град Перник има осигурено допълнително водоснабдяване по новоизграден довеждащ водопровод. Друг посочен от общината мотив е, че довеждащият водопровод от станция “Крапец” е изграден през 80-те години на миналия век, именно с цел резервно водоснабдяване на град Радомир. Същият е изграден от стоманени тръби, а липсата на вода в този вид водопроводи за дълго време, крие риск от тяхното разрушаване заради корозия, пише в писмото, качено на сайта на община Радомир.

Администрацията на град Радомир не е подала необходимите заявления за питейно-битово водоснабдяване. Водоснабдяването на Радомир става от ВиК Перник, съобщиха от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

От екологичното министерство се позовават на разрешително от 4 май 2001 г. за водоснабдяване на община Радомир, като се посочва, че се използват 25 водоизточника (дренажи, извори и сондажни кладенци) с общ годишен лимит над 4,610 млн. м3 и дебит 146 л/сек. Срокът на разрешителното е изтекъл към 2004 г.

Само село Стефаново и част от град Радомир са подновили своите разрешителни за водоснабдяване от извор „Сиреняците“ от 27 октомври 2009 г. и е удължени до 2030 г.

Същевременно град Радомир се водоснабдява без разрешителни от водоизточници "Гърляница", "Рестова глава", "Опалово" и "Извора", информират от МОСВ.

Други 20 водоизточника водоснабдяват населени места в община Радомир също са без издадени разрешителни по реда на Закона за водите.

На 11 юни 2020 г. с писмо до МОСВ е поискано възстановяване на аварийното водоподаване към Радомир от каптаж "Врелото" чрез помпена станция "Крапец", което бе спряно през ноември 2019 г. Причина за спирането е ползване на водоизточника без разрешително на карстов извор "Врелото" за резервно водоснабдяване на град Радомир.

Отделно от това каптаж "Врелото" е един от основните водоизточници, които захранват язовир "Студена". За това отклоняването на вода посредством него е недопустимо.

За резервното водоснабдяване на гр. Радомир трябва да се използват съществуващи 25 алтернативни водоизточници или да се потърсят други нови такива от подземни и/или повърхностни води, например язовир "Долна Диканя", който беше обсъждан като резервен водоизточник на Перник, неговият общ завирен обем 7,224млн. м3, съветват от МОСВ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още