IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет от 17 мостови съоръжения вече се ремонтират

До 1 ноември ще бъде възстановено движението на тежкотоварните коли, посочи строителният министър Николай Нанков

14:57 | 20.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: АПИ</em></p>

Снимка: АПИ

Пет от 17 мостови съоръжения в лошо експлоатационно състояние по магистралите се ремонтират. Три от тях са на магистрала "Хемус", а две - на "Тракия".Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков в Министерския съвет, цитиран от БТА.

По думите му до края на август ще започнат ремонтите на още три мостови съоръжения – два по "Хемус" и един на "Тракия". “За целта ще се създаде необходимата организация на движението”, посочи министърът.

Той напомни, че миналата година са били ремонтирани седем съоръжения по двете магистрали, като отделените средства са над 130 млн. лева. Нанков напомни, че съоръженията са строени преди повече от 45 години и експлоатационният им срок е на път да изтече.

Министърът е убеден, че ремонтите ще приключат до първи ноември и при въвеждането на зимното поддържане на магистралите ще бъде възстановено движението на тежкотоварните коли.

“Останалите мостове, според възможностите на бюджета, планово ще бъдат ремонтирани в рамките на 2019 - 2020 г.”, коментира Нанков, който заедно с финансовия министър Владислав Горанов представиха на премиера разчет на необходимите средства за ремонт на мостови съоръжения по магистралите и първокласните пътища, които са в тежко експлоатационно състояние.

Investor.bg  припомня, че след трагедията в Италия с падналия виадукт в Генуа, който отне живота на десетки хора,  Министерският съвет предприе мерки за подобряване на състоянието на мостовите съоръжения в България.

Според регионалния министър 211 моста у нас се нуждаят от ремонт, като сред тях са и половината (17) от тези, през които минават автомагистрали. Става въпрос за повечето съоръжения в България, които не са ремонтирани над 35-40 години. Транспортният министър Ивайло Московски каза, че в подобно положение е голяма част от аналогичната инфраструктура, използвана от железниците.

Министър-председателят Бойко Борисов разпореди на Николай Нанков и Ивайло Московски да предложат решение, което да дава възможност ремонтите на мостовете по пътната и транспортна инфраструктура да се реализират едновременно. Той предложи да се вземат нови заеми за нужните строително-ремонтни дейности, които после да се връщат с пари от тол системата. Друг вариант е да се заделят пари целево от държавния бюджет.

Премиерът настоява министрите да обсъдят възможностите, а решението ще бъде взето на правителственото заседание на 22 август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още