IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет от шестте български региона са сред най-бедните десет в ЕС

В десятката фигурират още три румънски, един унгарски и един френски регион

15:27 | 21.05.15 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

През 2013 г. регионалният брутен вътрешен продукт (БВП) на глава от населението отчита силни дисбаланси в рамките на Европейския съюз (ЕС). Това става ясно от публикувания доклад по темата с последните данни на европейската статистическа служба Евростат.

Най-бедният регион - френският остров Майот (в Индийския океан между Северен Мадагаскар и Северен Мозамбик, (колонизиран през 1500 г. - бел. ред.), отчита БВП на глава от населението, който е 27% от средното за ЕС. Най-богатият - централен Лондон - е с 325% от средното. 

Лидерите по БВП на глава от населението след Лондон са херцогство Люксембург (258% от средното ниво), Брюксел в Белгия (207%), Хамбург в Германия (179%), Грьонинген в Холандия (187%), Братислава в Словакия (184%), Стокхолм в Швеция (179%), Ил дьо Франс във Франция (175%) и Прага в Чехия (173%)

Така се оказва, че само Майот е по-беден от българските Северозападен регион (БВП на човек е 30% от европейското средно равнище), Северен централен регион (31%) и Южен централен (32%) регион. Също сред най-бедните европейски региони са и Североизточен (35%) и Югоизточен (37%) райони.

Единственият български регион, който не фигурира в топ 10 на най-бедните в ЕС, е Югозападният, където БВП на глава от населението е 72% от средното ниво за 2013 г., но и неговият БВП е намалял спрямо 74% от средното през 2012 г.

Според Евростат единственият български регион, в който БВП за човек е нараснал за периода 2012 – 2013 г., е Северозападният (от 28% на 30% от средното ниво, но въпреки това той остава най-бедният от всички останали).

От десетте най-бедни европейски региона пет са български, един френски, три румънски и един унгарски.

Все пак статистическото бюро отчита, че статистиката в някои региони е повлияна от значителен поток от хора, които пътуват до други градове заради работните си места. Подобна междуградска динамика в тези региони тласка производителността до равнища, които не биха могли да бъдат постигнати само от активното население на самия град.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 14 rate down comment 2
STRAHO
преди 8 години
Защо ли ги търпи тази София тези региони? Насила и ги "пришиват" и и смъкват реномето! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 19 rate down comment 6
STRAHO
преди 8 години
Е...но пък си имаме Софияяя! :)))) Егати и смешната държава! Колко усилия само бяха положени за да се докарат тези региони до това положение!?? Колко усилия, в името да имаме София такава каквато е в момента! Е .....дано да си е струвало, щото скоро може да се окаже, че България = Софийското поле! Малка смешна планинска държавица. Останалите българи едва ли ще търпят още много наглостта на Софианци. Просто ще си заминат. А за малцинствата, има кой да се погрижи и той, този някой, зорко следи глупавата българска политика/и външна и вътрешна/ и чака сгоден момент. Ама на кой му пука!? :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 8 rate down comment 5
dakl
преди 8 години
Още един резултат от политиката на българските "демократи" през последния четвърт век!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 18 rate down comment 3
ДХДО
преди 8 години
София застига средното за ЕС, ако не й бяха пришили още 4 областиХахаха ;)) И каква е логиката да разглеждаме ЦЯЛА София ? Дай да сметнем как седят нещата в топ 10 на българския Форбс и Авропата да позеленее от мъка и завист ...С такова мислене нищо чудно няма, че разни области, дето с й пришити на София, искат да си заминават в една или друга посока .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 18 rate down comment 1
data
преди 8 години
Абе важното е да се само съжаляваме и да не правим нищо . Така Бг-станците са най добре . Има една друга статистика обаче на индъстри улоч - за финансовото богатство и там нещата изглеждат много различно щот бедността е условно нещо ако не се вземат в предвид притежаваните активи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 4 rate down comment 4
kalendar
преди 8 години
Да, да...прав си-далеч не всички са в играта. Аз мога да добавя-Сицилия(и южна Италия по принцип) не е цвете и по-зле от нашият Югозападен
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 5
misanthrope
преди 8 години
Така е, само югозападен е близо до средата, но и не целия останал ЕС е в средата. Като цяло, дълбоката провинция си е дълбока провинция в цял ЕС. и не се живее добре. Минавал съм и през унгарската дълбока провинция и през гръцката, имам известна информация и за германска и за френска такава.. вярно е, че във Видин може 100 евро да звучат като много пари, а във френската дълбока провинция да не е така, но животът на хората не е толкова различен - беднотия, немотия, липса на развитие и перспектива.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 2 rate down comment 2
kalendar
преди 8 години
Ам...в същност не съм съгласен. Махнах всички над 300 на глава на тиква, и всички под 5 и средното е грубо(ако не съм объркал нещо, щото още си пия кафето) и в същност средната стойност се върти малко над 40. Само Югозападен е в играта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 5 rate down comment 0
kalendar
преди 8 години
Ей...оня ден се джафках тука с един дето ми правеше намеци колко напред е Македония...жалко, че не се сетих за тая статистика(а и не знаех, че Македония е вътре).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 4 rate down comment 0
misanthrope
преди 8 години
Мерси Мариане, редно е да се каже това, както и с колко Видни е по-беден от Мохач например ама.. има ли смисъл не зная като гледам коментарите каква сме *** и за кан Тервел... знам ли, може за това пък да сме най-бедни, заради коментарите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още