IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пет страни подкрепят България за запазване на Преходната национална помощ

Поне с година да се удължи прилагането на старите правила на Общата селскостопанска политика за земеделските производители, настоява Десислава Танева пред Брюксел

19:30 | 18.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: МЗХГ</em></p>

Снимка: МЗХГ

В регламента за преходните правила на Общата селскостопанска политика  да се включи възможността за прилагане на Преходната национална помощ поне още една година до приемането на правилата на новата ОСП. Това предложи земеделският министър Десислава Танева на заседание на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел, където представи декларацията на България, съобщи пресцентърът на МЗХГ.

Документът е подкрепен от Кипър, Чехия, Унгария, Полша и Румъния.

Танева обясни, че националната помощ би допринесла за осигуряване на сигурност и приемственост при предоставянето на подкрепа на земеделските стопани. Тя подчерта, че финансовите нива не трябва да бъдат по-ниски от тези за 2020 година.

"Предвид актуалното състояние по преговорите за Реформата на ОСП, считаме за напълно обосновано прилагането на преходен период от поне една година преди пристъпване към въвеждането на реформираната политика", посочи Десислава Танева.

Сред аргументите, които тя представи е, че преустановяване на Преходната национална помощ ще доведе до внезапно и значително намаляване на доходите на засегнатите земеделски стопани. Това би застрашило осигуряването на работни места и развитието на селските райони.

Преходният пакет, съдържащ двете предложения, предназначени да гарантират непрекъснатостта на подкрепата по ОСП за земеделските производители и други бенефициери в преходния период, предвижда удължаване на приложимостта на съществуващата правна рамка и адаптирането на някои правила, за да се гарантира приемствеността на ОСП до влизането в сила на новата система.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още