IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пета компания ще бъде национален доставчик на тол услуги

„Тол България“ ще партнира на АПИ само в събирането на тол такси чрез бордови устройства и GPS тракери

21:19 | 05.10.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Дружеството „Тол България“ ще е петият национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси на база изминато разстояние – тол, съобщи Агенция „Пътна инфраструктура“ след като го вписа в регистъра.

Дружеството ще партнира на АПИ само в събирането на тол такси чрез бордови устройства и GPS тракери.

От АПИ уточниха, че "Тол България" трябва да премине и втория етап от процедурата за подписване на договор, след което да докаже оперативна съвместимост с електронната система и едва тогава да започне дейност по предоставяне на услуги.

До момента в публичния регистър на АПИ като Национални доставчици на услуги за електронно събиране на пътни такси са вписани „Интелигентни Трафик Системи“ АД, „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД,  „Телетол“ АД и „Иком“ ООД.

Две от дружествата – „Интелигентни Трафик Системи“ АД и „Конкорд Смарт Инфраструктура“ АД, са постигнали оперативна съвместимост със системата на АПИ и предлагат тол услуга и е-винетка. „Телетол“ АД и „Иком“ ООД до момента нямат влезли в сила договори за изпълнение на този тип дейности.

От АПИ напомнят, че процедурата за кандидатстване за Национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси е отворена и всяко лице, което отговаря на условията. То трябва да отговаря на изискванията залегнали в Закона за пътищата и наредбата и общите условия за предоставяне на услуги по електронно събиране на такси за изминато разстояние. При заявяване от страна на доставчика, може да бъде сключен и договор за предоставяне на услуги по опериране на пунктовете за продажба на е-винетки и маршрутни карти.

Агенция „Пътна инфраструктура“ предлага на собствениците и ползвателите на пътно превозно средство с обща технически допустима максимална маса над 3,5 т, които нямат бордови или GPS устройства, да ползват платената пътна мрежа след закупуване на маршрутна карта.

Предплатената тол услуга – маршрутна карта, може да бъде купена чрез каналите за продажба на АПИ на касите на областните пътни управления – чрез заплащане в брой, картово разплащане, в това число и чрез карта за гориво, на терминал за самотаксуване, по електронен път от сайта www.bgtoll.bg или мобилното приложение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още