IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петата поправка в енергийния закон беше обнародвана в Държавен вестник

И бизнесът, и синдикатите обаче не са доволни от мерките, предвидени в законодателството

22:37 | 24.07.15 г.
Петата поправка в енергийния закон беше обнародвана в Държавен вестник

Очаквано, последната поправка в Закона за енергетиката, петата по ред за тази година, беше обнародвана в Държавен вестник днес. Депутатите скоростно приеха промените, които трябва да дадат възможност на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да преразгледа решението си за цената на електроенергията.

Очакванията са на 31 юли регулаторът да публикува новото си решение за цената на тока в страната. 

Една от важните промени е създаването на фонд, който да компенсира разходи на Националната електрическа компания (НЕК). По предварителни оценки в него ще бъдат набрани към 200 млн. лева от вноските на производители и вносителите на ток в страната. Те трябва да внесат в новия фонд 5% от приходите от продажбите на електрическата енергия.

Законодателните промени бяха договорени на срещи между правителството, синдикатите и работодателските организации.

Представителите на бизнеса и синдикатите обаче са категорични, че одобрените мерки не са същите. Четирите национално представени работодателски организации – БСК, АИКБ, БТПП и КРИБ, заявиха, че реформата не е достатъчна и отново ще има шоково поскъпване на тока за индустрията. По тази причина представителите на бизнеса ще излязат на протест на 29 юли.

Този протест вероятно ще бъде подкрепен и от синдикатите, посочи пред националната телевизия президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов.

„Това, което беше направено след дългата поредица от разговори с министър-председателя и минстри, няма нищо общо с това, което беше договорено и което изглежда като решение на проблема”, заяви той.

Манолов беше категоричен, че работодателите имат своите основания, защото промените са докарали нови промени в енергетиката.

През седмицата срещу новия фонд протестираха и представители на топлофикационни дружества в страната. Според тях вноската ще влоши финансовото им състояние. Към протеста се присъединиха КНСБ и КТ Подкрепа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още