Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Петя Аврамова: Трябва да спрем обезлюдяването на по-малките населени места

Министърът на регионалното развитие и благоустройството посочи, че изграждането на модерна пътна инфраструктура подобрява качеството на живот

Петя Аврамова: Трябва да спрем обезлюдяването на по-малките населени места

Регионалният министър Петя Аврамова. Снимка: БТА

За нас, като Министерство на регионалното развитие и благоустройството, е важно да подкрепяме всички региони в страната, за да спрем обезлюдяването на по-малките населени места и концентрацията на населението в големите градове. Затова със средства от националния бюджет и по линия на европейската солидарност се обновява градската среда, инвестира се в модернизацията на над 400 училища и детски градини, здравни и социални заведения. Това каза във Варна днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, цитирана от пресцентъра на МРРБ, съобщава БТА.

Във Варна министър Аврамова е участвала в дискусията "Образцова община" и е връчила награди на отличени общини.

Още по темата

Петя Аврамова е обърнала внимание, че през новия програмен период се предвижда фокусът да бъде върху проекти, които отговарят на нуждите и спецификите на всяка област. Така финансирането ще стигне и до най-малките населени места и няма да има бели петна по картата на България, което ще позволи на хората да останат по родните си места.

Изграждането на модерна пътна инфраструктура продължава да бъде приоритет, защото удобните пътища привличат нови инвестиции, правят хората гъвкави и мобилни, подобрява качеството на живот, е казала министър Аврамова.

По думите й, затова се ускорява изграждането на автомагистрала "Хемус". Предвижда се връзката между София и морската ни столица да бъде готова до края на 2023 г. Внимание се обръща и на по-малките пътни артерии, които също са важни за икономическото развитие на региона. Със средства от ОПРР вече е напълно ремонтиран второкласният път Варна - Добрич - Кардам, който е най-кратката връзка от Румъния към курортите по българското Черноморие. Със средства от бюджета на АПИ в размер на близо 26 млн. лв. бяха ремонтирани виадукт "Звездица" и 8 км от АМ "Черно море", както и 12 км от първокласния път Златни пясъци - Варна.

В отговор на въпрос от медии за изграждането на автомагистралата "Черно море" министър Аврамова е коментирала, че магистралният пръстен е приоритет на правителството, но се работи според възможностите на бюджета и средствата от европейските фондове. Обсъждани са различни варианти, включително концесия. В момента с европейско финансиране се изгражда магистрала "Струма", като тече тръжна процедура за участъка през Кресненското дефиле. От бюджета бяха осигурени 112 млн. лв. без ДДС за 134 км от магистрала "Хемус". Работи се по изготвянето на всички проекти, ПУП-ове и парцеларни планове за последния участък от 90 км между Велико Търново и Буховци на магистралата, припомнят от МРРБ.

Около 240 млн. лв. са необходими за основен ремонт на долно и горно строене, подмяна на пътната плоча и асфалтовата настилка на Аспаруховия мост, защото съоръжението е подобно на виадуктите по магистралите. За него ще се търсят целеви средства. Текущият ремонт се изпълнява от общината по споразумение с АПИ.

Сред важните за Варна проекти е и този за ВиК инфраструктура на стойност близо 140 млн. лв. Над 80 млн. лв. ще бъдат предоставени безвъзмездно от Оперативна програма "Околна среда 2014-2020". ВиК дружеството вече входира проекта в Управляващия орган.

Регионалният министър Аврамова е коментирала, че вече има концепция за нов Закон за водоснабдяването и канализацията. Предстои да бъде сформирана работна група, която ще изготвя текстовете. Обсъждат се всякакви варианти, така че секторът, който е недофинансиран, да може да предоставя добра услуга. Преработва се проектът на наредбата за ВиК услугите, като се търси най-справедливия начин за разпределение на отчетените водни количества.

По статията работи: Магдалена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (6)

1
 
4
 
6
abc до: lyusien
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Симеон Дянков имаше добра идея за децентрализация на държавната администрация, която първоначално уж беше приета от ГЕРБ, но в последствие след силната съпротива на същата тази администрация бързо беше забравена....
1
 
4
 
5
преди 1 месец
И как ще стане това И кога Вероятно никога След като правите всичко възможно да направите София - град с население от 2 милиона
4
 
1
 
4
преди 1 месец
*** ОВЦА-РУСЛАН МЪЙНОВ

https://www.youtube.com/watch?v=jngDE2PjQNE

++1
3
 
21
 
3
преди 1 месец
Някой да обясни на тая офца, блееща по жълтите павета, че огромният проблем на хората в малките населени места е СИГУРНОСТТА !!! Когато не можеш да отгледаш дори два стръка домати в градината си, когато се самозаключваш като в затвор зад решетки и подсилени врати, когато въпреки това като легнеш вечерта, не знаеш дали сутринта ще се събудиш жив - а не на оня свят, заклан за да ти вземат последните 10 лева, никаква инфрастуктура не те интересува. Докато държавата не се справи с хъхряшкия тероризъм и бандитизъм, срещу който в момента не прави абсолютно нищо, обезлюдяването на малките населени места няма да спре, защото там, където няма законност, няма как да има нормален живот, камо ли да има бизнес, работа, та животът освен оцеляване да е поне нормален, ако не добър.
1
 
22
 
2
преди 1 месец
Или казано накратко - спирането на обезлюдяването на малките население места не може да бъде цел на регионалната политика, а следствие.

Още от Икономика и политика
Източници от германското правителство: VW избра Измир