IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петрол АД: На пазара за горива цените са близки, защото иначе не сме конкурентни

Нефтената компания е работила миналата година с брутен марж на печалбата от около 13 ст./л, каза финансовият й директор

12:02 | 20.03.12 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Станислав Николаев. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Станислав Николаев. Снимка: Личен архив

"На пазара за горива цените са близки, защото иначе няма как да сме конкурентоспособни", каза за Investor.bg финансовият директор на „Петрол“ АД Станислав Николаев.

Така той коментира обявеното преди три дни предварително решение на Комисията на защита на конкуренцията (КЗК), според което четири фирми, между които и дъщерната на „Петрол“ - „Нафтекс Петрол“, са обвинени в картелно споразумение относно цените на горивата на едро.

„Нашата стока е съвсем стандартна, не представлява например обувки или дрехи, за да можем за покажем съществени разлики в качеството. Затова ако някоя от фирмите на пазара на горива поддържа на своите бензиностанции по-високи цени от над 3-4 ст./л спрямо другите, то нейният оборот ще бъде нисък“, даде пример Николаев. По думите му за това допринася и фактът, че бензиностанциите у нас са разположени сравнително нагъсто.

Така че, ако от двете страни на улицата има бензиностанции на две различни фирми, при по-голяма разлика в цените клиентите ще зареждат автомобилите си само на тази с по-ниските цени, подчерта зам.-шефът на нефтената компания.

Той обясни, че в някои европейски страни, например във Франция, има и по-големи разлики в цените на горивата, като на бензиностанциите на магистралите те са по-скъпи. Обаче за тези места разрешение за изграждане на бензиностанция се дава при определени условия и затова обектите не са на близки разстояния, уточни Станислав Николаев.

Конкретно за „Петрол“ АД той посочи, че според предварителните данни за миналата година, фирмата е работила с брутен марж между доставна и продажна цена на горивата от около само 13 ст./л (7-8%). Като с посочения марж се плащат всички разходи, включително за труд, инвестиции и така нататък. Николаев допълни, че обичайният брутен марж в Европа е в рамките на 10-12 евроцента на литър, т.е почти двойно по-висок.  

Да не забравяме, че големите петролни фирми като „Лукойл България“ и „Нафтекс Петрол“ имат и блокирани средства в рамките на десетки милиони долари в изпълнение на директивата на ЕК за поддържане в своите складове на задължителни нефтени запаси, каза още финансовият директор на „Петрол“ АД.

 

Свързани компании:

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:52 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
бай Промо
преди 12 години
Отн.: "На пазара за горива цените са близки, защото иначе няма как да сме ..."... всичките прекупвачи на хранилка при Монопола и да извличаме максимални изгоди (лесни и бързи печалби) от това си свое положение.То този проблем не е от вчера и няма как да се реши утре, защото по тези 'географски ширини' ветикалната и хоризонтална монополизация на почти всички сектори от икономиката системно се обгрижват и култивират с действия и бездействия на управлението и с дезинформации и манипулации на населението.Има и други интересни въпроси: как става така, че една и съща верига бензиностанции като OMV или Shell напр. продават дизела в BG с 27 евроцента по-скъпо отколкото в RO.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
neuro
преди 12 години
Интересно защо борсите и големите вериги магазини имат по голям оборот и печалба от малките? Заради по големите цени в тях ли, или обратното .....Господинът защо е назначен на тази длъжност, защото е природно глупав или се прави според случая??Значи навсякъде в нормалните страни големите и малките дистрибутори и продавачи са *** защото имат марж до 10% ?За това ли в нашите магазини масово се продават немски храни с по ниски цени от българските, защото там всички продават еднакво немско качество и цените са еднакви?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
Jekata
преди 12 години
Да бяхте ползвали случая да питате каква я мъдрят с минаването на %.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още