IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Москов готви нови правила при заплащането на лекарства от НЗОК

Предложението предвижда касата да плаща за лечение на диагнози, а не за отделни лекарства

17:29 | 13.01.15 г.
Петър Москов готви нови правила при заплащането на лекарства от НЗОК

До месец предстои подписване на рамково споразумение между Министерството на здравеопазването и фармацевтичната индустрия. Целта е да бъде приложена изцяло нова философия за плащането на лекарствата и да се създадат правила, които да гарантират нормални цени по отношение на ресурса на НЗОК. Това обяви днес пред журналисти във Велико Търново здравният министър, цитиран от агенция Фокус.

В последните два месеца текат сериозни разговори и с представителите на скъпите иновативни медикаменти, и с производителите и дистрибуторите на генеричните медикаменти, посочи той.

"Новата политика на министерството не се изчерпва с това да натиснем цената на един или друг медикамент. Там говорим за големи пакетни споразумения, които да облекчат ресурса на НЗОК, без това да засяга интересите на хората, които имат нужда от тези медикаменти", допълни министърът.

В четвъртък започва публично обсъждане на законопроект, регламентиращ начина, по който НЗОК заплаща медикаментите. 

"Досега Здравната каса е заплащала 50%, 25% или нищо от стойността на медикаментите. Целта на Министерство на здравеопазването е да се премине към заплащане на 100% на медикаментозно лечение за дадено заболяване", обясни Москов. И допълни, че по този начин държавата ще покрие всички медикаменти, нужни за лечението на съответно заболяване. Тези лекарства ще получат маркировка в зелен цвят в аптеките и пациентите ще знаят медикаментите, които са достатъчни за лечение на дадено заболяване.

Министърът обясни, че те ще бъдат на 100% покрити от солидарния фонд и от държавата. „Това е различен подход и разказът за лобизма - това хапче на коя фирма е и колко трябва да бъде платено от фонда, ще бъде прекратен. Осигурява се лекарствено лечение на 100% на заболяването, заплатено от солидарния фонд”, обясни той.

По думите на Москов споразумението ще даде яснота и дали парите, които българското общество отделя от бюджета за медикаменти, не надвишават процентно средствата в останалите европейски държави. Москов напомни, че разходите на НЗОК за лекарства са отбелязали 40%-ен ръст през миналата година, и обяви, че това повече не може да продължава. „Максималното нарастване на разходите в тази сфера, и то в много богатите държави, е 5%. За нас това е един таван, под който ние трябва да започнем да слизаме постепенно”, обясни министърът.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Ваньо Шарков съобщи, че от тази година ще бъде променена наредбата за специализации на млади лекари. Тя няма да е платена, а всеки млад специализант ще може да сключва трудов договор със съответното здравно заведение, което има нужната акредитация.

Министерството на здравеопазването разработва система за бонуси за добри резултати на личните лекари. Тя ще включва критерии за работата на лекарите, на базата на която в края на годината те ще бъдат оценявани, обясни още министърът на здравеопазването. По думите му в България са регистрирани 4700 лични лекари, но те са разпределени несъразмерно в отделните райони на страната.

Първите 470 от общопрактикуващите лекари, които са получили най-добри резултати, ще получат "масивна сума пари, като бонификация", отбеляза министърът. Според него тяхната работа трябва да бъде насочена към излекуване на пациентите, а не към регистрацията на заболяванията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още