Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Петър Москов: Министерският натиск върху НЗОК не е проблем

Днес управителят на НЗОК Камен Плочев ще бъде изслушан в здравната комисия в НС за натрупаните дългове към чужди здравни фондове

Петър Москов: Министерският натиск върху НЗОК не е проблем

Снимка: БТА

Натискът на министъра на здравеопазването върху другите структури от системата не може да се счита за проблем, защото политическото ръководство на здравното министерство носи отговорност за взетите решения. Това е мнението на бившия здравен министър Петър Москов.

По bTV той посочи, че като министър много пъти е изисквал от ръководството на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) да се съобразява с негови решения и искания.

Още по темата

Повод за коментара му стана съдбата на сегашния управител на касата проф. Камен Плочев. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поиска оставката му заради това, че ръководството на НЗОК е поискало спешна актуализация на бюджета без да се е консултирало с него. От БСП пък заявиха, че Плочев е обект на политически натиск. Самият управител на НЗОК пък каза, че няма да подаде оставка.

„Касата да е нещо, различно от това да е финансов инструмент, с който се изпълнява здравната политика на държава – това е пагубна идея, която води и до част от проблемите в здравеопазването в България”, категоричен беше Москов.

Според бившия здравен министър няма риск пациенти да бъдат връщани от чужбина заради 270 млн. лв. дългове на НЗОК към чужди здравни каси. И допълни, че мерки по отношение на задлъжнялостта се вземат от няколко години.

По думите му най-големите разходи са били свързани с радиохирургията и лъчетерапията и в резултат у нас е била доставена „най-модерната за цяла Европа апаратура”. Затова и касата, а след това – и министърът е трябвало първо да направят анализ защо при възможността този тип интервенции да се правят у нас дълговете на НЗОК към чуждите каси продължават да се трупат.

„Министърът е политически овластеното лице и е в своето право да изисква, защото носи отговорността”, категоричен беше Москов.

Днес депутатите от здравната комисия ще изслушат управителя на Националната здравноосигурителна каса. Проф. Камен Плочев трябва да даде информация за нарастването на задълженията към здравни институции от други европейски страни, където се лекуват български пациенти.

От БСП вече поискаха актуализация на бюджета на Здравната каса и на държавния бюджет в подкрепа на управителя на касата.

От ГЕРБ снощи обявиха, че не е в компетенциите на никоя парламентарна група да иска актуализация на бюджета, както и да говори дали сваля или не политическото доверие от управителя на НЗОК.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
2
 
2
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Как има фасон и си позволява този напълно провалил се и видимо толериран от ББ бивш министър на здравеопазването с показателно налудничав поглед и виждаме, направил шкембе, да дава наставления и поучения? Всеки ден и всеки час ни показват какви неадекватни и некадърни хора ни управляват.
0
 
9
 
1
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Откога открития или скрития натиск върху една уж независима институция не е проблем?
Като сме толкова стабилни и преизпълняващи всяка година бюджета, защо не можем да си позволим да се разплащаме? В криза ли сме?

Още от Икономика и политика
Християн Кръстев: Нужни са нови правила за ремонт на жп инфраструктурата