IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Москов: От 2015 г. въвеждаме електронното здравеопазване

Повишаването на здравната вноска не е сред приоритетите ни, заяви здравният министър

11:26 | 10.11.14 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Петър Москов: От 2015 г. въвеждаме електронното здравеопазване

Здравният министър Петър Москов заяви, че от 2015 година ще бъдат въведени електронни досиета, електронна здравна карта и електронна рецепта. Същевременно той като министър ще се опита да направи всичко възможно, за да се случи това от догодина, заяви Москов пред „Нова телевизия“.

Министърът посочи, че в момента парите в системата изтичат и няма механизъм за контрол срещу какъв резултат се дават те. По думите му това ще се промени чрез ясна електронна система на здравеопазването. Нейното въвеждане Москов определи като първия си ангажимент като министър на здравеопазването. 

Електронното здравеопазване ще бъде полезно за пациента, защото ще му гарантира индивидуални права на здравно осигурено лице, ще има и данни за това как се разходват средствата, коментира още здравният министър.

Той обясни, че всеки пациент ще разполага с индивидуален пакет за доболнична помощ, в който има определено количество изследвания, прегледи при специалисти и всеки чрез електронните си здравни карти ще носи тези права в ръцете си, а личният лекар само ще определя необходимостта от това дали да се ползват, или не.

"Към момента повишаването на здравната вноска не е сред приоритетите", каза още министърът по повод на предложението на Българския лекарски съюз вноската да се вдигне. Той повтори, че приоритет е по-ефективното разпределение на наличните средства. 

Позицията на Петър Москов е, че медицината трябва постепенно, но убедително да се върне в болниците за сметка на търговията. „Здравеопазването не е търговия. Медицината е високоспециализирано занимание, което се нуждае от високо заплащане”, категоричен бе Москов.

Москов обясни още, че ще бъде съставена и комисия за текущ контрол на изразходването на бюджетни средства. „Още по времето на мандата ми като общински съветник в София бяхме направили такава комисия, предвиждаме да я направим и в парламента. Ще разчитаме на правилата и на публичността. Трябва ми месец, но обещавам, че от януари ще качим в интернет всяко едно решение. Това е начинът да излезем от сенките”, допълни Москов.

Той посочи, че има думата за екипа си, но засега отказа да коментира конкретни имена.

Москов не е имал амбиция за поста, стана ясно още от думите му. „Заради конструкцията в кабинета на видими места трябваше да има позиционирани хора, които да дават ясен ангажимент на партиите си, че стоят зад правителството“, поясни той.

Според него сега е нужно мнозинство за тясна програма. По думите му много качествени хора са си тръгнали с обида от министерството, не защото не са имали добри идеи, а защото зад тях не е стояло мнозинство, което да ги реализира.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Ricco
преди 9 години
Чета, чета и си викам - а дано! А дано, ама като имам предвид миналия опит и ме налягат едни тежки съмнения...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още