IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ПФ чака експертно мнение от финансисти за необходимостта от нов дълг

Предстои нов кръг от срещи между Патриотичния фронт и финансовия министър

15:08 | 22.02.15 г.
ПФ чака експертно мнение от финансисти за необходимостта от нов дълг

"Министър Горанов не успя да ни убеди за заема от 16 млрд. лв. Най-вероятно ще имаме още един или два разговора, след като се консултираме с нашите специалисти. Ще трябва доста усилия да положи, за да ни убеди". Товаказа депутатът Валентин Касабов от Патриотичния фронт в интервю за предаването „Неделя 150“ по БНР.

Без да посочва конкретни имена той каза, че ПФ ще се консултира с финансисти и в началото на другата седмица ще разполагат с тяхното становище.

Припомняме, че въпросът за тегленето на външен дълг от 8 милиарда евро, както го предлага МФ, не можа да бъде приет от Народното събрание през изминалата седмица, заради несъгласието както на опозицията, така и на някои от коалиционните партньори, сред които и ПФ.

В резултат на това финансовият министър Владислав Горанов започна совалки в парламента, за да търси съгласие. След срещата си с ПФ финансовият министър обясни, че комуникацията с партньорите е по-добра и е оптимист за това, че законопроектът ще бъде подкрепен при гласуването в пленарната зала следващата седмица.

Днес Касабов беше категоричен, че предложението за отлагане на гласуването на заема на Патриотичния фронт не е свързано с купуване на гласове и постове. „Това не е пазаруване. Това са неща, които засягат цяла България”, каза той.

И посочи, че Патриотичният фронт има доста резерви и забележки, защото „покрай този заем се задават и едни 2 млрд. за саниране, което на нас никак не ни харесва”. По думите му ПФ разполага със справка, според която действително има падеж по дългове за 12 млрд. лева през 2015-а – 2017-а година. „Ако това наистина се окаже така и няма някаква манипулация в тези цифри, то може би трябва да се преосмисля по нов начин този заем, а не в такива размери”, смята депутатът.

Той припомни, че Патриотичният фронт не е съгласен 2 млрд. да бъдат дадени за саниране. „Имаме ясно и категорично становище, когато говорим за санирането, че в момента тези 2 млрд. не са необходими за санирането и могат да отидат по-добри идеи и социални дейности”, коментира народният представител от ПФ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още