IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пикът на заразата у нас вероятно ще бъде достигнат през следващите 2-3 седмици

Според последните данни заразените с коронавируса са 185, като новите случаи за днес са 15

17:05 | 22.03.20 г. 15
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Medio Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Medio Group

15 са новите случаи на заразени с коронавирус в България през това денонощие и по този начин общия брой на диагностицираните с вируса достига 185 случая, сподели на редовния си брифинг в 17 ч. генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, ръководител на Националния оперативен щаб. 

В София има 11 новозаразени. 8 от тях са потвърдени във Военномедицинска академия (ВМА) и 3 в Националната лаборатория. Регистрирани са още заразени в Стара Загора, Карлово и Бургас.

Интензивното отделение на столичната болница е под карантина, тъй като има случаи на заразени от персонала, обясниха по време на брифинга.

От днес Първа база на "Софиямед" и на "Токуда" възстановяват своята работа, стана ясно на брифинга.

„Не допускам, че до средата на април положението ще бъде овладяно. Математическите анализи, които се правят при нас и в БАН, показват, че се намираме в дъното на изкачването. Кога ще се изкачим и с каква скорост – не можем да кажем“, поясни Мутафчийски. По думите му вероятно пикът на болестта ще бъде до 2-3 седмици.

Според ръководителя на Националния оперативен щаб именно след изтичането на тези 2-3 седмици може да се стигне до отмяна на извънредното положение в страната. "Дали това ще стане, обаче не е ясно", подчерта ген. Мутафчийски.

„Предпазните маски са за болните хора, за да не заразяват останалите. Когато здравите хора носят предпазни средства, получават едно фалшиво успокоение. Ако им дава спокойствие, да ги носят, но едва ли ще ги защити в пълна степен“, поясни ген. Мутафчийски.

По неговите думи България изпреварва с наложените мерки голяма част от останалите страни, в които тепърва навлизат подобни разпоредби. „Там обаче ситуацията е изтървана“, посочи още шефът на Националния оперативен щаб.

„Ние ги налагаме, за да не стане същото. Това може би е и причината за многото колебания, въпроси и реакции, че мерките са прекомерни“, коментира още ген. Мутафчийски.

Малко по-рано президентът на България Румен Радев наложи вето два от текстовете на Закона за извънредното положение - за наказанията за разпространение на фалшиви новини и за тавана на цените.

По този повод премиерът Бойко Борисов посочи на извънреден брифинг в Министерски съвет, че още утре текстът в Закона за извънредното положение за ценовата спекула ще отпадне.

„Той (Радев – б.авт.) услужливо забрави да каже, че това е по предложение на БСП – точките за спекулата“, коментира Борисов. Той посочи, че когато депутатите приемаха закона, Дариткова му се обадила да му каже, че БСП ще излязат от залата, ако не се приемат техните предложения за спекулата и „ние ги приехме“, каза премиерът.

Той изрази изненадата си от решението на държавния глава. „От неделя до днес сме провели две срещи с президента, една по моя инициатива, другата по негова, с експерти, министри, щаб, секретари, всеки ден му се обаждам и му казвам какво се прави“, изтъкна той.

Очаквайте допълнителна информация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 4 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Между другото, отдавна се очаква жестове от депутатите, както например Слави Трифонов и други правят към медицинския персонал. Имат ДОСТАТЪЧНО ВИСОКИ доходи (на наш гръб). Дариткова е лекар по професия и може да отиде като доброволец. Нали тя наруга протестиращите медсестри, че са психопатки и терористки? Очаквам по-достойно и професионално отношение от ГЕРБ и изпълнителната власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 5 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Прочетох внимателно още веднъж монолога на Борисов след ветото на Радев по някои точки от ЗИП и видях един объркан и мрънкащ възрастен човек, жестоко заблуден от пиарите и съветниците си.Това определение за Борисов се потвърди днес не само от бизнеса, профсъюзите, но и от правната комисия на НС, които приеха забележките на Президента по ЗИП. А сега и Народното събрание го прие, като Дариткова не пропусна да изнесе една глуповата тирада срещу Президента. Дори и срам няма когато приемаш нечие мнение, когото отричаш, казваш БРАВО, МЕРСИ!Изборът на ген. Мутафчийски (по ирония двойник на Годжи) не е уместен и той си го знае. При това положение да сложиш на върха коремен хирург му правиш твърде лоша услуга, защото го противопоставяш на специалистите в страната и поставяш под съмнение доверието в този, който го е назначил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 1
дядя Вова
преди 4 години
https://ic1.static.km.ru/sites/default/files/imagecache/640x640/biolog.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 4 години
Предвид планината от дългове , единствената ни надежда ще останат хеликоптерните пари . Не случайно и Англия и САЩ обявиха подобни мерки
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
vladi_guetzov
преди 4 години
Трябва да се,, отключат ,,обществените поръчки,транспортни , строителни ,ремонтни и др. дейности и да се ангажират безработните в такива дейности,с което ще се гарантират доходи ,спокойствие и стабилност.Трябва фирмите да бъдат стимулиране за разширяване на производството и наемане на нови служители.Работните места трябва да се обявяват и съобщават на всеуслушание.Във всички градове и курортите включително могат да се реализират проекти,които да включат безработните.,защото кризата няма да мине за 4-5 месеца както в Китай,а е възможна и втора вълна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 5 rate down comment 0
mariata
преди 4 години
За добро или лошо имам. На свободна професия съм и работя за себе си. И съм свикнал сам да си нося кръста. В момента и аз нямам работа, но съм притръпнал. Когато взех решението да не работя на заплата, бях на ясно, че нямам сигурността в края на всеки месец да взимам сигурни пари. В случая знам, че следващите 6 месеца ще се кара на резерви. Добрият стопанин трябва да си предвижда винаги резерви за извънредни обстоятелства. Даже и в счетоводните баланси има такава задължителна позиция
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 4
Лъчо
преди 4 години
Все едно слушам Боко тиквата хаха явно никога не си имала собствен бизнес. Камо ли бизнес план хаха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 2
mariata
преди 4 години
От обещано да се даде до даване пътят е много дълъг и понякога безкраен. Фалити ще има навсякъде и най-много в изброените от теб страни. Познавам някои от хленчещите бизнесмени. Вече уволниха част от служителите си без обезщетение. Фирмите ще си ги фалират по-скоро умишлено отколкото да си извадят от джоба да дадат на работниците си. Фалит на фирмата не е фалит на собственика и собственикът в повечето случаи няма да се откаже нито от пурите, нито от хайвера, нито от луксозните си коли и вили за да спаси служителите си. Даже ще продължи да пръска по заведения и *** всяка вечер по повече, отколкото би плащал за месец на свой служител. Ако има помощ за бизнеса, тя просто ще бъде окрадена
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 2
Лъчо
преди 4 години
Има една поговорка : " Монетата винаги има две страни" . До преди седмица бях голям привърженик на правителсвото и Щаба. Докато не обявиха така наречените мерки , които подкрепям с две ръце ( а според мен трябва и да са доста по строги) . И тук идва едно голямо НО , когато затваряш бизнеси и остававяш хиляди хора без работа и препитание , би трябвало да помислиш и за тях . Не само за тяхното здраве . Защото както каза един от представителите на бизнеса , " да не се укаже , че ще умрат повече хора от глад от колкото от вируса " . Само давам за пример с държавите които ти изброи Германия 300милярда евро , Франция , Италия и Испания 200 милярда, Великобритания 300 милярда паунда и т.н . В подкрепа на бизнеса и хората . Президента на Франция " Няма да допуснем нито една фирма да фалира , Бойко Борисов :" Със сигурност , ще има много фалити " . Всяка една държава дори и Гърция ( която беше почти фалирала ) отпуска на всвеки останал без работа от 800-1000 евро само за храна , защото сметките , кредитите , наемите , данъци и осигуровки са замразени . А тук всеки да се оправя ..... Господ да ние на помощ с тази здравна система , с тази "Апаратура " с тези походни легла с раждясали пружини в Армеец, та дори и с тези лекъри , които вече напускат , защото не били подготвени за такива случай. п.с " Стойте си вкъщи , пазете възрастните и се молете на господ , да не ни застига .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 3
Antikvar
преди 4 години
Синдрома на "престижното говорене". Сайтовете за фалшиви новини и ордите *** и интернет, направиха престижно занимание да си празнодумстващ хейтър. Кризата обаче показва колко всъщност са кухи...и забавата тепърва започва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още