IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пилотни проекти и прототипни инсталации ще превърнат София в устойчив град

Залесяването на пустеещи територии е икономически най-ефективно за опазване на природната среда в столицата, посочи Мария Малцева от ГИ "София - зелена столица"

11:26 | 28.12.16 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

София разполага с огромен "спящ" потенциал заради уникалното място, на което се намира. Развитието на града не изисква непременно големи инвестиции. Има проекти, които с относително малко средства могат да постигнат огромен ефект. Наскоро проведено сравнително проучване показва, че от гледна точка на всички мерки за подобряване на качеството на въздуха с метрото и санирането, идеята за залесяване на пустеещите територии е икономически най-ефективна.

Този коментар направи Мария Малцева от Гражданска инициатива „София - зелена столица“ в ефира на „Бизнес старт“ по Bloomberg TV Bulgaria.

Тя разказа, че е участвала в дискусия в Столична община с главния архитект на столицата Здравко Здравков, урбанисти, архитекти, социолози и граждански активисти, на която са разисквани перспективите за развитието на града до 2050 г.

Малцева е на мнение, че е необходимо създаването на звено за градско развитие, което да провежда предварителни проучвания, и с научен подход да реализира пилотни проекти и прототипни инсталации, за да се види кои от тях са адекватни в нашата среда, и кои дават най-добър резултат.

„Такова звено би било ключово, без значение каква посока на развитие ще избере София“, отбеляза тя.

„Създаването на визия за развитието на София през следващите години е предизвикателство и ние трябва да сме адакватни пред бъдещото поколение. Градът има планини, река, слънчево греене, минерални извори, геотермална енергия", посочи природните дадености Малцева. "Всичко това е достатъчно да генерираме от тези природни ресурси, без да горим каквото и да е било, необходимата енергия за домове, офиси и превозните средства, за всички човешки дейности, като живеем в една чиста среда.“

Според нея това е огромен капитал, отлична възможност за икономическо развитие, който съчетава устойчив ръст с чиста обкръжаваща среда.

По думите ѝ това е начинът да отличим българската столица пред света, като я направим разпознаема и емблема на развитие на градската среда в хармония с природата.

Вижте повече във видеото:

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Тава е
преди 7 години
"Създаването на визия за развитието на София през следващите години е предизвикателство и ние трябва да сме адакватни пред бъдещото поколение. Градът има планини, река, слънчево греене, минерални извори, геотермална енергия""Вашето "откритие" е направено когато е основано селището! На градът трябва, преди всичко, да се гледа като на място където живеят и работят ХОРА. За това трябва да има инфраструктури : пътища, енергетика, водоснабдяване, канализация, товаропотоци . Това в София е унищожено за 30 години алчност и корупция. Има нови "елитни" квартали без канализация, с улици годни единствено за велосипеди, подземни гаражи само за съхранение на компоти. С "новите" програми пак ще ограбвате софиянци и ще направите градът още по-неудобен за живеене! Други са мерките, които следва да бъдат взети, но за тях ще пиша когато "слязат тези м-ни от клона"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още