IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Пирогов" е с надлимитна дейност от 500 хил. лева за май*

Неизплащането на средствата би изправило болницата пред сериозно изпитание, посочва проф. Николай Габровски

11:00 | 01.06.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Болница "Пирогов" е с надлимитна дейност в размер на 500 хил. лева за май, съобщават от лечебното заведение.

По думите на проф. д-р Николай Габровски, който е заместник-директор по лечебната дейност, ръководството на "Пирогов" е силно загрижено, тъй като направената наскоро промяна на лимита на болницата не отразява реалните нужди на обществото за получаване на спешна медицинска помощ.

80% от преминалите "надлимитни" болни са спешни пациенти и спазването на зададения лимит означава, че болницата е трябвало да преустанови дейност още преди седмица, посочва той. 

Неизплащането на тези средства би изправило болницата и пациентите пред сериозно изпитание, посочват от "Пирогов".

Неразплатената надлимитна дейност на болниците за 2016 г. може да бъде платена с пари от резерва на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщи преди две седмици министърът на здравеопазването Николай Петров.

Надзорният съвет на Здравната каса прави анализ, за да реши дали да не отблокира нужните средства от резерва на институцията.

Става въпрос за малко над 19 млн. лева за надлимитна дейност на болниците, отчетена за периода април – ноември 2016 г.

В началото на май пък стана ясно, че Министерството на финансите няма да отпусне средства за извършената дейност извън лимитите през 2016 г.

Надлимитната дейност за 2016 г. може да бъде обсъждана едва след като се направи анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК за 2017 г., съобщават от здравния фонд по повод изявлението на ръководството на „Пирогов“.

От фонда припомнят, че Надзорният съвет на НЗОК е определил тримесечни общи стойности на всяка районна здравноосигурителна каса (РЗОК) в страната и вече разпределеният годишен бюджет се разпределя по лечебни заведения от директорите на РЗОК. От касата посочват, че задължение на директорите на районните каси е да анализират, следят и контролират разходването на определените стойности, тоест закупуването на дейности.

За осигуряване на нормалното протичане на лечебно-диагностичния процес в лечебните заведения НЗОК е предвидила възможност за надвишаване до 3% на определените тримесечни стойности за всяко лечебно заведение. С това ще се гарантира запазване на стойността на средствата за дейността за първите четири отчетни месеца (декември 2016 г. – март 2017 г.), допълват от там.

Валидна е и възможността след мотивирано предложение от директора на съответната РЗОК за корекции на определените тримесечни стойности Надзорният съвет да може да утвърди предложението.

* Допълнена с позицията на НЗОК

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:35 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още