IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пл. Цеков: Новият парламент да промени модела на финансиране в здравеопазването

Нужни са гаранции, че няколко години НЗОК ще работи по един утвърден модел, смята бившият управител

12:46 | 30.06.14 г.
Пл. Цеков: Новият парламент да промени модела на финансиране в здравеопазването

Дефицитът в бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) беше предизвестен и ръководството на касата пропусна възможността да иска актуализация на бюджета още миналата година, за да не прехвърли над 100 милиона лева разходи за тази година, които се изплатиха с бюджета от 2014 г. Това каза бившият управител на Националната здравноосигурителна каса Пламен Цеков в интервю за БНТ.

Той прогнозира трудно последно тримесечие за тази година и отбеляза, че ако това правителство не успее да актуализира бюджета на касата, една от първите мерки, които трябва да предприеме следващото, е именно намирането на пари за здравеопазването.

Според него новият парламент трябва да промени модела на финансиране и да даде гаранции, че три или четири години в Здравната каса няма да се извършват промени, а ще се работи по един утвърден модел, който ще бъде приет от всички.

Цеков отбеляза, че за първото полугодие на 2013 г. преразходът в бюджета на НЗОК е бил 52 млн. лв. и е имало буфер от 184 млн. лв. „По сметките на касата в БНБ имаше 104 милиона лева и от вътрешни размествания по параграфите знаехме, че ще ни останат още около 80 милиона лева”, обясни той.

„В периода, в който аз бях шеф на касата, ние имахме някаква принципна договорка с лечебните заведения да има някаква плановост при приема и тези болни, които могат да бъдат отложени като прием, да бъдат задържани, така че в рамките на годината те да получат лечение, но да се съобразят и с бюджета. И болниците спазваха съвсем партньорски, добре тези принципи, които бяхме приели. Затова ние нямахме сериозен преразход в болнична помощ. Към средата на миналата година той беше 22-23 милиона”, каза още д-р Цеков.

Категорично има пробойни в начина, по който се финансират болниците, каза още Цеков. По негови думи моделът на клиничните пътеки вече е изчерпал своя ресурс тотално. Той обаче посочи, че от миналата година работата по замяната на клиничните пътеки с така наречените „диагностично свързани групи“ е спряна без каквото и да било обяснение.

Пламен Цеков посочи, че когато е напуснал поста на управител на Националната здравноосигурителна каса, тя е била в стабилно финансово състояние. Цеков беше сменен в средата на миналата година, като един от мотивите за това беше лошо управление на фонда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:40 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още