Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Пл. Димитров: Устойчивото увеличение на доходите няма алтернатива

Нужна е конвергенция на заплатите към средните европейски нива, за да мислим за еврозоната, каза президентът на КНСБ

Пл. Димитров: Устойчивото увеличение на доходите няма алтернатива

Снимка: Pixabay

Устойчивото увеличение на доходите няма алтернатива и това е пазарна реалност с или без избори. Нужна е конвергенция на заплатите към средните европейски нива предвид желанията на България да влезе в еврозоната. Това заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров пред БНТ.

В петък премиерът обеща заплатите да се повишат с 10% и догодина.

Димитров отбеляза, че всички държави, които вече са във валутния съюз, са влезли в чакалнята на еврозоната, когато доходът им спрямо средно европейския приближава 60 на сто. В България е малко над 50 на сто в момента по паритет на покупателната способност, а не в абсолютни числа, припомни лидерът на синдиката. 

Още по темата

Увеличение на доходите от 12-15% ежегодно прави възможно следващите четири години да успеем да достигнем 60% отношение на доходи спрямо средно европейските, при допускане, че инфлацията в България ще бъде около 2%. По думите му с такова ниво на доходите страната би могла да бъде реален кандидат за членство в чакалнята на еврозоната.

Димитров припомни, че през последните 4-5 години няма достатъчно кадри на пазара, а проблемът с демографията ни тласка в посока, която носи след себе си устойчиво повишение на доходите, коментира Димитров.

През последните години се наблюдава бавно, за съжаление, но устойчиво увеличение на всички доходи. Все още в България има демографски проблеми, както и липса на достатъчно кадри на пазара. За момента реализираните ръстове не са достатъчни, за да може да се навакса според изискванията на цените у нас.

2410 лева са необходимите средства за месечна издръжка на четиричленно домакинство, включващо двама родители и две деца към декември 2018 година. За София сумата е почти 3200 лева, показват последните данни за потребителските цени и издръжката на живот в България на Института за синдикални и социални изследвания.

 

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

0
 
0
 
3
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
А минималната пенсия, дето е по-минимална и от прага на бедност!? А необлагаема минимална заплата?... Ама от тези най-належащи промени нито властващите, нито синдикалните им клатиташковци хващат нещо, затова и удобно ги пропускат!
0
 
5
 
2
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Коментарът е изтрит заради наличие на обиди
4
 
15
 
1
преди 3 месеца
Няма профилна снимка
Е как да няма алтернатива? И бизнеса, и правителството я казаха каква е. Внасяме работна ръка от третия свят за да накараме работниците да си налягат парцалките.

Още от Икономика и политика
Системата на Имотния регистър вече дава възможност за известия по имейл