IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пламен Орешарски: 16 млрд. лв. дълг е презастраховка

България се връща към период на почти стагнация, смята бившият премиер

10:09 | 08.03.15 г. 3
Пламен Орешарски: 16 млрд. лв. дълг е презастраховка

Планираният нов дълг от 16 млрд. лв. е прекалено голям и е презастраховка, заяви бившият премиер Пламен Орешарски в интервю за предаването “Денят започва с Георги Любенов” по БНТ.

Той уточни, че не е против вземането на дълг изобщо, защото това е неизбежно - „излизат падежи”, но отбеляза, че въпросът е в размера на заема.

„Доста щедро Народното събрание подписа един чек, без много да гледа сумата. Ще ви дам една илюстрация - как финансовият министър много бързо се съгласи, че 2 млрд. не са му потребни. Струва ми се, че ако беше надникнал още по-внимателно в цифрите, поне още 2 можеше да спести, ако не и повече”, заяви Орешарски.

Бившият премиер сподели също, че според него България се връща към период на почти стагнация, защото планираният „0,8% ръст (на икономиката) за нас е практически губещ”.

Относно КТБ той каза, че е бил изненадан от резултатите на одита, защото външно банката се е развивала добре. По думите му политическите партии са „максимализирали загубите за обществото” в случая, като е станало всичко най-лошо, което е можело да стане.

По енергийната тема Орешарски отбеляза, че седми блок на АЕЦ „Козлодуй” е добър проект за България. Според него той не бива да се противопоставя на АЕЦ „Белене”, защото в дългосрочен план има място и за двата проекта в енергийната ни стратегия.

Бившият премиер е на мнение, че неговият кабинет е успял да наложи нов стил в управлението – „стил на толерантност", който по думите му продължава и сега.

Относно обещаните от оглавяваното от него правителство 250 хил. нови работни места, той припомни, че за 1 година са били разкрити близо 50 хил. „Ако бяхме продължили мандата, сигурно щяхме да доближим цифрата за четири години. Аз много разчитах, че икономическото развитие ще се ускори, до май месец миналата година всички индикатори растяха, но политическата нестабилност от юни обърна тенденцията”, заяви Орешарски.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 4
khao
преди 9 години
то половината дълг е точно заради него, така че не се опитвай да оправдаваш комунистите, виждали сме ги кво правят.... само при тях фалират банки и народа изпада до крайна мизерия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 3
Vesko94
преди 9 години
На фона на огромната помия, която се изля върху Орешарски, наистина е доста сдържан и толерантен спрямо сегашната мутро-реформаторска коалиция. И е прав, спомням си когато тук имаше статии, че растежът се ускорява. Изненадващият ръст за миналата година е най-вече заради първата половина на 2014г. Много грешки направи Орешарски, но кабинетът "Борисов 2" върви с бързи крачки напред и само 3-4 месеца сгафиха тотално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 3
alexx
преди 9 години
Орешарски е прав като цяло, но трябваше самият той да си постави условията на БСП/ДПС преди да поема поста и да не се съгласява така лесно с разни назначения като това на Пеевски. Иначе сега е много по-зле икономически и финансово, вземат се повече заеми и се харчи повече, но протестърите са се скрили в миши дупки, защото няма кой да им плаща да скачат по площадите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още