Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

План "Юнкер" и за България искат Калфин и българският еврокомисар

Подобен план ще мобилизира публични и частни финанси за ускоряване на икономическия растеж

На България й трябва инвестиционен план, подобен на Плана „Юнкер“. Около това мнение се обединиха вицепремиерът Ивайло Калфин и еврокомисарят Кристалина Георгиева. Те са обсъдили тази възможност на среща по-рано днес, съобщават от пресцентъра на социалното министерство.

Необходимо е България да изработи свой инвестиционен план, подобен на Плана “Юнкер”, който да мобилизира публични и частни финансови ресурси за постигане на ясно определени инвестиционни задачи, ускоряване на икономическия растеж и създаване на нови работни места, е мнението на двамата.

Кристалина Георгиева препоръча България да потърси специализация в определена област - иновациите и развитието на предприемачеството например, в които да изгради капацитет на регионален и европейски лидер.

Осем проекта на шест държави членки на Европейския съюз (ЕС) ще са първите, които ще получат финансиране по линия на т.нар. план „Юнкер“.

Инвестиционният план за Европа ще стартира своята дейност през септември 2015 г. Сега България не е сред печелившите след първия етап по осигуряване на финансиране от ЕФСИ. С най-много проекти – цели 3, Испания се оказва големият печеливш. Одобрени са проекти и на Франция, Дания, Финландия, Италия и Ирландия.

Сферите, в които са насочени одобрените проекти, са инфраструктура, енергийна ефективност, енергетика, публично-частни партньорства и научна и развойна дейност.

Както е известно, към момента девет държави членки на ЕС, сред които и България, обявиха, че ще подкрепят плана „Юнкер“ със съфинансиране чрез своите банки за насърчаване на инвестициите. Българската банка за развитие ще предостави 100 млн. евро.

По мащабния План „Юнкер“ за раздвижване на европейската икономика ще се подпомагат основно частни инвестиции и публично-частно партньорства.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

1
 
0
 
5
преди 5 години
Няма профилна снимка
"Кристалина Георгиева препоръча България да потърси специализация в определена област - иновациите и развитието на предприемачеството например"
Как може някой да каже подобна глупост? Та даже Стоян Марков, който построи "нацията техническа" имаше много по-конкретна визия. Можеш да внедриш дадена индустрия, но "предприемачеството", "иновации", "творчество" не става от горе надолу.
1
 
2
 
4
roy
преди 5 години
Няма профилна снимка
При нас се реализират проекти който не създават принадена стойност и работни места.Трупа се така наречения ,,Омразан дълг'' народа бяга в чужбина и ние чезнем като нация.Единсвеното спасение е напускане на ЕС..
3
 
2
 
3
alexx до: LuckyYou
преди 5 години
Няма профилна снимка
ГРОБ като цяло са тъпи милиционери и така и не разбраха за какво е този план Юнкер. Предложиха някакви проекти, които веднага бяха отхвърлени от Европейската комисия. Но пък от друга страна ГРОБ обещаха да дадем едни 100 милиона евро, за което Юнкер потупа Бойко по рамото и му прати писмо със сърчице.
0
 
3
 
2
преди 5 години
Сетиха се най-сетне!
Като не вършат друга работа поне да не престават нито един ден и постоянно да искат нов европейски стабилизационен план за България. Да вземат пример от гръцките политици.
7
 
6
 
1
преди 5 години
Припомняме, че България ще участва със 100 милиона евро в проекти, подкрепени от Европейския фонд за стратегически инвестиции (ЕФСИ) (т. нар. план "Юнкер“). Българското участие ще бъде осигурено чрез съфинансиране на проекти, одобрени от Българската банка за развитие.

Само да ви припомня аз на вас - нито един от българските проекти не беше одобрен, заради ГРОБ! Така че няма да участваме с нищо в плана Юнкер!

Още от Икономика и политика
Стратегически съвет към президента: Необходима е реформа на управленския модел