IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

План за действие при твърд Brexit предвижда подсилване на консулството в Лондон

Предвидени са мерки в няколко направления: законодателство, административен капацитет, обучителни и информационно-разяснителни дейности

14:03 | 30.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

България, подобно на редица страни от ЕС, също се готви за излизане на Великобритания от блока без сделка. По време на днешното си заседание Министерският съвет прие план за действие на страната при излизане на Великобритания от състава на съюза без споразумение с Брюксел.

Според правителството, което също така одобри и плана за действие при систематичен  Brexit, урегулирано оттегляне на Великобритания ще гарантира максимално възможна приемственост и последователност на правата на гражданите, финансовите ни интереси, съществуващите търговски, транспортни и други връзки при минимални празнини в отношенията.

И в двата случая се предвиждат мерки в няколко направления: законодателство, административен капацитет, обучителни и информационно-разяснителни дейности.

Правителството предвижда предприемане на неотложни мерки във връзка със закона за изменение и допълнение на Закона за чужденците в Република България и правилника за неговото прилагане; подсилване на консулската ни служба в Лондон, както и откриване на нова такава в Единбург, Шотландия.

Също така са предвидени и редица действия за предоставяне на консултации за българите във Великобритания, както и готовност за сътрудничество с британското посолство за информационни кампании за правата на британските граждани, постоянно пребиваващи в България.

Ще бъдат взети и мерки за информиране на бизнеса в сътрудничество с браншови организации за последиците от оттеглянето на Великобритания от ЕС.

Приетият план съдържа и мерки в двустранен аспект. Те ще се предприемат единствено по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум.

Вчера британският парламент отхвърли поправката на споразумението между премиера Тереза Мей и Европейския съюз, която призовава парламентът да обмисли алтернативни варианти за предотвратяване на Brexit без сделка, включително постоянен митнически съюз и втори референдум за оставането на Великобритания в състава на блока. Това означава, че несигурността за развитието на процеса по Brexit остава.

По-рано днес британският министър по въпросите на развода с ЕС Стивън Баркли заяви, че Великобритания разглежда алтернативни варианти за предпазния механизъм за ирландската граница.

Според решението на британския парламент от вчера Мей ще трябва да се върне в Брюксел, за да намери друг вариант за предпазния механизъм за ирландската граница, чиято цел е да предотврати установяването на фактическа граница между Република Ирландия и Северна Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още