IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

План за добив на трошен камък в Радомирско предизвика недоволство

Находище "Могилата" е установено като перспективно, но жителите на село Стефаново са внесли възражение срещу инвестиционното намерение

10:03 | 12.02.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

В община Радомир е постъпило инвестиционно предложение за добив и първична преработка на трошен камък за строителство от находище "Могилата", съобщи БТА. Местни жители от региона обаче възразяват срещу проекта. 

Находището е разположено на 0,8 км от землището на село Стефаново. Вероятните запаси на варовици и доломити се изчисляват на 16,94 млн.т. Залежът обхваща западната част на малък хълм с максимална височина 680 м. Склоновете на възвишението са относително полегати и слабо разчленени, покрити само с тревна растителност. Общата площ на находището е 185,2 дка. 

Проектната годишна производителност на кариерата е добив на 50 000 куб. м плътна маса. Тя трябва да бъде достигната през втората експлоатационна година, през първата е планиран добив на 20 000 куб.м. Срокът на съществуване на кариерата се предвижда да бъде 35 години, е посочено в инвестиционното намерение. За този период е планирано да се усвоят част от запасите на находището, възлизащи на 1 804 000 куб. м. Добивът и изземването на доказаните запаси на доломит-варовикова суровина ще се осъществява по открит кариерен способ, скалният масив ще се раздробява с помощта на пробивно-взривни работи, твърди инвеститорът. Депото за почвен слой и насипите за откривка ще се разположат в близост до кариерата. Предвиждат се две депа за отпадъци. В едното ще се депонира откривката от по-ниските хоризонти, планираният му обем е 11 500 куб. м, а второто ще съхранява откривката от по-горните хоризонти и от по-късни години. Очакваният му обем е около 8 000 куб. м.

Инертните отпадъци първоначално ще се съхраняват на насипище на терена на концесионната площ. Впоследствие се предвижда да се полагат на мястото на иззетите коти.

Находище "Могилата" е установено като перспективно в резултат на проучвателните дейности, като за същото са изчислени, доказани и утвърдени запаси от доломит-варовикова суровина, уверява инвеститорът.

Възражение срещу инвестиционното намерение са внесли жителите на село Стефаново. Евентуалната бъдеща кариера се намира само на 100 м от гробищния парк на селото, коментира кметът Веселин Василев. По думите му най-близките къщи са на 500 метра от заявената площадка за пробивно-взривни работи. Освен това край Стефаново отдавна съществува доста голяма кариера, чиито запаси се изчисляват за над 100 години. Тя разполага с достатъчно голям ресурс, който и сега не се използва цялостно, кариерата не работи с пълния си капацитет, обясни Василев. При това не пречи на населението, спазени са всички отстояния за експлоатацията й, мотивира се кметът. Той е убеден, че откриването на нова кариера в непосредствена близост до населеното място е ненужна и ще замърси селото.
Стефаново е едно от големите и предпочитани села в община Радомир. През лятото с "виладжиите" населението му достига 1 000 души, разказва кметът. Местните жители са събрали подписка, която е депозирана в община Радомир.

По-голяма част от изследваната площ "Могилата" в местността "Каменица" в село Стефаново представлява частни обработваеми земеделски земи. Друга част от земите се ползва за пасище от собствениците на домашни животни.

При влизане в експлоатация на обекта тези земеделски земи вече няма да могат да се владеят от местните жители, пишат те във възражението. 

Площ "Могилата" е в непосредствена близост до землищната граница, разделяща селата Стефаново и Червена могила. Там е разположена махала "Биджова" на с. Червена могила, където преобладаващото население са възрастни и болни хора. Местните се опасяват и че от взривовете по-старите къщи ще се напукат, а живущите в тях са бедни пенсионери и нямат средства за поддържането им. При евентуално реализиране на инвестиционното намерение, вследствие на оксидните газове и прахта, която ще се вдига "на кълба" от дробилките за трошен камък, зеленчуците и плодовете в дворовете и градините няма да бъдат екологично чисти, разтревожени са хората. Почти във всички дворове са изкопани кладенци, или има сонда за питейна вода. Местните се опасяват от евентуално разместване на земните пластове и промяна на дебита на водата при провеждането на изкопни и взривни работи.

Не е спазено отстоянието за необходимата санитарно-хигиенна зона при изграждане и добив на строителни материали, което е не по-малко от 2 км от населените места, посочва още Василев. По думите му наличната пътна мрежа на село Стефаново не е в перфектно състояние, поради липса на финансови средства. Пътната настилка ще бъде доразрушена от постоянно движещите се тежкотоварни автомобили, извозващи добития материал, опасява се селският кмет. 

Пречка в реализация на инвестиционното намерение е и решение на общинския съвет в Радомир от 2014 г., обясняват от администрацията. Тогава общинският съвет в Радомир каза "Не" на концесиите на природни богатства и облече в законова форма желанието на населението да живее в чиста околна среда. Местните законотворци приеха решение да не се одобряват устройствени планове, предвиждащи добив и преработка на подземни богатства. 
Ние не можем да пренебрегнем решението на общинския съвет и становището на жителите на с. Стефаново, категоричен е кметът на община Радомир Пламен Алексиев. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още