Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Планинските продукти могат да бъдат обозначавани със специално лого

Контролът върху употребата на логото ще се извършва от Българската агенция по безопасност на храните

Планинските продукти могат да бъдат обозначавани със специално лого

Снимка: Pixabay

От днес производителите могат да обозначават продуктите си oт планински произход със специално лого, за което трябва да получат специално удостоверение и да бъдат вписани в публичен регистър. Информацията съобщиха от Министерство на земеделието и храните.

Днес в Държавен вестник беше обнародвана Наредба № 4 от 28 май 2019 г. за условията и реда за използването на незадължителния термин за качество „планински продукт“. 

Още по темата

Терминът за качество „планински продукт” се използва за описание на продукти от растителен и животински произход, включително и пчелни продукти, произведени и преработени в планински райони. Понятието може да се използва и при извършване на директни доставки на непреработени продукти от производители, регистрирани по реда на Наредба №26 от 14 октомври 2010 г. за специфичните изисквания за директни доставки на малки количества суровини и храни от животински произход, уточняват от ведомството.

За продукти, като например месо, животните следва да бъдат отглеждани в планински райони и да прекарат най-малко последните две трети от живота си в тях.

Контролът върху употребата на логото ще се извършва от Българската агенция по безопасност на храните на всеки етап от производството, преработката и дистрибуцията.

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Икономика и политика
Комисията за защита на личните данни влиза на проверка в НАП