IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планира се София да намали емисиите парникови газове с 20% до 2020 година

Метрото е един от основните проекти за подобряване на екологичната среда в столицата, заяви кметът Йорданка Фандъкова

12:45 | 23.11.12 г.
Планира се София да намали емисиите парникови газове с 20% до 2020 година

Столичната община трябва до 2020 година да намали емисиите парникови газове на територията си с 20%. Този ангажимент от страна на ведомството е във връзка със сключения през май 2011 година Конвент на кметовете. 

Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова по време на официалното представяне на плана за енергийно развитие на столицата. Планът е част от проекта Leap за въвеждане на интегрирани устойчиви енергийни политики за постигане на нисковъглеродна икономика, финансиран от програма "Интелигентна енергия на Европа" на ЕС. За реализирането му общината ще задели над 10 млрд. лв. до 2020 г.

Планът за устойчиво енергийно развитие на града залага на повишаването на енергийната ефективност, използването на възобновяеми енергийни източници и намаляване на въглеродните емисиите, обясни Фандъкова.

Един от най-важните проекти за подобряване на екологичната среда в София е метрото. Според анализи на общината след въвеждането на проекта емисиите въглероден диоксид намаляват със 130 хил. тона годишно, заяви Фандъкова.

Тя уточни, че само с пускането на новия участък на подземната железница, който ще свързва бул. "Цариградско шосе" с летището, ще се намали трафикът с поне 14 хил. автомобила. Това възлиза на 9 хил. тона емисии въглероден диоксид по-малко годишно.

Общината е разработила план за употребата на електроенергията, не само в администрацията, но и в транспорта и за уличното осветление, допълни още кметът.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:23 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още