IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планираната блокада на автобусите от 1 февруари се отлага

Представители на бранша и Министерството на транспорта са се споразумели, засега неофициално

11:49 | 29.01.14 г.
Планираната блокада на автобусите от 1 февруари се отлага

Планираната блокада на автобусните превози от 1 февруари се отлага. Автобусните превозвачи са постигнали неофициално споразумение с Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията за част от исканията на бранша. Превозвачите ще изчакат ресорното министерство да вземе мерки за исканията им до края на  февруари.

Това съобщи за Investor.bg Герорги Атанасов, директор „Вътрешни линии“ на компанията „Юнион Ивкони”, която е сред членовете на Националното сдружение на автобусните превозвачи (НСАПБ).

Преди две седмици браншовата организация обяви готовност за национален протест заради няколко проблема – разрастващ се дял на сивия сектор в бранша, двойно данъчно облагане в някои страни в Европейския съюз (ЕС), липса на държавна компенсация за превози на студенти, военни и пенсионери и др. Още тогава от НСАПБ заявиха, че ако поне едно от исканията им не бъде изпълнено, от 1 февруари ще блокират превозите по всички линии в страната.

„Министерството на транспорта неофициално пое ангажименти. На наши срещи с министъра и експерти бяха преразгледани някои от нашите искания, което е причина от 1 февруари да не блокираме превозите. Ще изчакаме до края на месец февруари – това обещахме и на министерството“, обясни Атанасов.

Транспортното министерство е поело ангажимент да засили проверките на незаконните превози по сигнали, подадени от превозвачите. По отношение на двойното данъчно облагане в някои страни в ЕС се водят разговори с Министерството на финансите, които трябва да излязат със становище по случая.

В момента се водят преговори и за така наречената държавна компенсация за превоз на деца и военни.

„По нито едно от исканията ни нямаме писмено обещание, но неофициално имаме потвърждението, че по проблемите ни ще се работи“, допълни Атанасов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още