IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Планът за намаляване на пречките пред бизнеса е изпълнен на 89%

От 2010 година досега административната тежест намалява с 461 млн. лв. годишно

15:41 | 27.03.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От старта на кампанията по намаляване на административната тежест за бизнеса от април 2010 г. до края на 2018 г. са изпълнени 384 (89%) от общо 432 мерки. Изменени са 159 нормативни акта. Това става ясно от приетия на днешното правителствено заседание окончателен отчет към 31 декември 2018 г. за изпълнението на третия план за действие за намаляване на административната тежест за бизнеса с 30 на сто от избрано законодателство.

Променени и отменени са 334 задължения за информиране, което представлява 95% от планираните 353, съобщават  от пресцентъра на Министерския съвет. В резултат на това административната тежест за бизнеса е намаляла с 461.5 млн. лева годишно, което представлява 96% от планираното намаление с 482.6 млн. лв. годишно.

Неизпълнените мерки са 48, т.е. 11% от всички, като отговорните институции са поели ангажимент за тяхното изпълнение до края на 2019 г. 

Сред най-важните реализирани мерки по трите плана от началото на тяхното изпълнение до края на 2018 г. са: стартирането на Електронния регистър на болничните листове; създаването на възможност за подаване на различни документи по електронен път в Националната агенция за приходите, разработването на електронни услуги, позволяващи обмен на информация по служебен път между Национална агенция за приходите и други държавни институции за наличие или липса на данъчни задължения и актуално състояние на трудовите договори и др.

Предстои изпълнението на една от най-важните мерки в третия план за действие, а именно: изграждането на единна информационна система между Националния статистически институт, Националната агенция за приходите и Агенцията по вписванията, даваща възможност еднократно попълнената информация в електронния документ, подаден в НСИ, автоматично да послужи и за целите по публикуването на годишния финансов отчет, подлежащ на обявяване в Търговския регистър. Тази мярка ще доведе до намаляване на административната тежест за бизнеса с над 9 млн. лева годишно.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:02 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още