Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Планът за възстановяване ще генерира поне 8 млрд. лв. частни инвестиции

За кръгова икономика, биоразнообразие и ВЕИ са заложени повече средства в последния вариант на националния план, обяви вицепремиерът Атанас Пеканов

Планът за възстановяване ще генерира поне 8 млрд. лв. частни инвестиции

Атанас Пеканов, служебен вицепремиер по управление на европейските средства. Снимка: БГНЕС

За кръговата икономика, биоразнообразието и възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) са заложени повече средства в последния вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост. Това стана известно от изказването на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов в рамките на кръгла маса на тема "Българският ПВУ: Планът на бъдещето?", организирана от MOVE.BG. Дискусията отбелязва една година от създаването на коалиция от граждански организации "За зелен рестарт", в която влизат MOVE.BG, WWF България, "Грийнпийс" - България и "Институт Кръгова Икономика".

„Икономиката след дълбока криза има нужда от време, за да се възстанови. Затова са важни публичните инвестиции, които имат притегателен ефект да докарат още повече частни инвестиции“, посочи служебния вицепремиер, цитиран от БТА.

По думите му в новата версия са направени изчисления, че заложените 12,6 млрд. лв. за България ще задвижат допълнително поне 8 млрд. лв. частни инвестиции. „Това е общият импулс, който ще дойде към икономиката ни в следващите 6 години по този механизъм“, обясни Пеканов. 

Има много глобални рискове, които подценяваме. И пандемията ни напомни за това, каза министърът. Климатичните промени и загубата на биоразнообразие също са такива рискове и затова навреме трябва да правим стъпки, заяви вицепремиерът. И уточни, че ЕК е заложила като приоритет в частта устойчивост да се търси зеления преход и дигиталната трансформация, които да ни подготвят за преодоляване на рисковете.

"Тъй като политическата класа дълго време в България не е говорила за нуждата от зелен преход, той сега идва прекалено бързо за голяма част от хората, изглежда наложен от някъде и това обуславя страхове от социално-икономически рискове", обясни той.

Още по темата

В новата версия на плана седем пъти е увеличен бюджетът за програма за финансиране на ВЕИ на покриви на жилищни сгради. Заложени са мерки за подпомагане на либерализация на пазара на енергия и стимулиране за използването на ВЕИ и на дребно.

В плана е засилена и частта за кръгова икономика, която не е била добре застъпена досега. Заложени са 117 млн. лв. България изостава в тази сфера, а има потенциала да води, коментира Пеканов.

Увеличени са средствата и за сферата на биоразнообразието. Загубата на биоразнообразие в момента се случва от 100 до 1000 пъти по-бързо от преиндустриалната ера и това може да има изключително вредни последствия за екосистемите и климата, посочи още Пеканов.

Важна реформа, заложена в плана, е свързана с развитието на иновативните компании в страната. Предвиждат се промени в Търговския закон в тази сфера.

Пеканов припомни, че всеки един от проектите в плана трябва предварително да е защитен пред ЕК, че не уврежда околната среда. С това е свързано и отпадането на проекта за напоителни системи - той не отговаря на изискванията на ЕК за околната среда, обясни вицепремиерът.

Други две важни реформи в плана са създаването на Комисия за енергийно бъдеще на страната и на Съвет за икономически анализи, които да изготвят сценарии, на база на които да се взимат дългосрочните решения.

Атанас Пеканов апелира към политическите партии за приемственост по плана. Отбеляза, че е провел конструктивен диалог с експерти от "Има такъв народ", предстоят срещи и с другите политически сили. Има два отворени въпроса - бъдещето на въглищните региони и върховенството на закона, по които политиците трябва да стигнат до консенсус, посочи още той.

Представителите на гражданския сектор отбелязаха позитивите в последната версия на плана и включените техни предложения в него. Според тях планът е по-добър и по-амбициозен от предходния вариант.

По статията работиха: Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (5)

0
 
0
 
5
bgMan до: Shadow1
преди 1 месец
Постигнатите резултати ще покажат най-добре, а не блестящата автобиография. То и на Пеевски, че и на Илия Павлов автобиграфиите бяха блестящи но какво причиниха на българите и на България. Така че нека резултатите говорят, а не автобиографиите.
1
 
0
 
4
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Преди да пишете критиките на база само на заглавието искам да припомня, че този човек горе от снимката е роден 1991г. В момента е вицепремиер и има завидна автобиография, постигнал е повече от мен, постигнал е повече и от 99.9% от населението и то ако приемем, че утре реши да стане отшелник и не постигне нищо друго в живота си, който му е в началото. Редно е в такива ситуации повече да мислим дали пък нашето мнение не е празните приказки или "дръжки" преди да го изкажем защото най-вериятно е.
0
 
2
 
3
преди 1 месец
Няма профилна снимка
Поредните празни приказки, за да се нагълтат с ЕС парите :)А в същото време се актуализира бюджета... дела трябват, не дрънкане от неграмотни политиканчета. А оная начело на MOVE.BG се не наяде!
2
 
0
 
2
преди 1 месец
Какви 8 милиарда, какви пет лева ? Универсалното Решение - Проектът "Зелен Трилон" - https://green-trillion.alle.bg . Нареждане на България сред най-богатите страни в света, до 2030 г.
0
 
4
 
1
преди 1 месец
Ще генерира дръжки!С правителство назначено от Москва, с петорна коалиция с крадливи кадри на БСП и размита отговорност заедно с обръчите на Доган и Пеевски ще бъде чудо ако не сме на минус 10-15 милиарда. Плюса ще е за частните офшорки на българската комунистическа мафия.

Още от Икономика и политика
Янев назначи двама нови заместник-министри на финансите