IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевенските общински фирми са в добро здраве

Финансовите отчети за първото полугодие показват стабилни резултати

10:05 | 14.08.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Общинските фирми в Плевен показват добро финансово състояние през първото полугодие на тази година. Това показват данни на общината, цитирани от БТА.

Председателят на Общинския съвет в Плевен Мартин Митев поясни, че съгласно изискванията на общинска наредба управителните органи на дружествата са представили пред постоянната комисия по "Стопанска политика и транспорт" при Общинския съвет писмени анализи на финансовите си резултати. Анализите са придружени с отчети за приходите и разходите, баланс и доклад на контрольора за съответната фирма. Освен в Стопанската комисия, справките са предмет на обсъждане и в общинската комисия по бюджета, допълни Митев. 

Документите показват стабилно състояние на общинското здравеопазване 

В анализа на втора поликлиника - "ДКЦ-2 - Плевен", се посочва, че фирмата е в добро финансово състояние, няма финансова задлъжнялост към фирми и държавни институции и редовно изплаща възнагражденията на работниците и служителите като превежда в срок осигуровки и данъци. Дружеството завършва с печалба от близо 7 хиляди лева за шестмесечието.

В справките, внесени от трета поликлиника - "ДКЦ-3 - Плевен", е посочено, че от приходите през първо шестмесечие 86.1 на сто са от медицински дейности по договор с РЗОК - Плевен, 10.8 на сто са от директни плащания на физически и юридически лица и около 3.1 на сто са приходи от наематели и финансиране. Показателите дават добра характеристика за финансовото състояние на общинското лечебно заведение - то е финансово независимо и покрива текущите си задължения с наличните краткосрочни активи. 

Строителната общинска фирма "Инжстрой" показват, че краткосрочните й задължения са в размер на 1,134 млн.лв, а краткосрочните вземания - 873 хил. лв. Средносписъчният състав е 101 човека. Дружеството няма просрочени задължения към държавата, персонала, лизингови компании и банки и приключва полугодието с печалба от 20 хил. лв.

Добро развитие отбелязва фирмата, която се грижи за парковете в Плевен 

Актуалното състояние на общинското предприятие за озеленяване "Паркстрой", показва, че дружеството е реализирало приходи 616 705 лв., а разходите й са 532 475 лв. Изпълнени са успешно дейностите по поддържане на дървесно-храстовата растителност, почистването на зелени площи, алейна мрежа и детските площадки, ремонтите на детски площадки, както и дейности по окастряне и отстраняване на дървета, почистване на гробищните паркове, изработване и поставяне на пейки по молба на граждани. В предприятието са ангажирани 86 работници и специалисти. 

Общо 9 955 583 са превозените пътници от общинската фирма "Тролейбусен транспорт" за шестте месеца на 2018 г. Малко над 2 милиона от тях са пътували с билети, а почти 7,9 милиона - с абонаментни карти. Увеличението на пътуващите с билети спрямо шестмесечието на 2017 г. е 3,15%, а пътниците с абонаментни карти са повече с почти 7 на сто. За полугодието приходите от оперативната дейност бележат ръст от 6 на сто спрямо първото полугодие на 2017 г. Този ръст е по-малък от ръста в пътуванията, защото не е получена компенсацията, която се полага на дружеството, в размер на 57 хил. лева. 

Фирмата, стопанисваща общинския пазар, започва да реализира печалби

Фирмата, стопанисваща общинския пазар за плодове и зеленчуци - "Тибор", приключва със счетоводна печалба в размер на 2 хил. лв., докато през същия период на 2017 г. е била на загуба от 34 000 лв. Спрямо същия период на 2017 г. се отчита увеличение на приходите от дейност и общите приходи с 10 000 лв. От 1 март са предоговорени всички договори за наем на обекти в сградите на пазара. На около 25 на сто от сключените договори за наем месечните наеми не са променени. 

Предстои две от постоянните комисии към Общинския съвет този месец да анализират постигнатите финансови резултати на търговските дружества с общинско участие.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още